Autodesk Forma

2023. október 9.

Felhőalapú szoftver a koncepció- és vázlattervezés fázisában.

Mi a Forma?

A Forma egy koncepciómodellező eszköz, amely a felhőben található, de szoros asztali Revit integrációval rendelkezik.

A tervek Formában modellezhetők és elemezhetők, majd elküldhetők a Revitnek a részletek kidolgozására. A modellek a tervezés bármelyik szakaszában visszaküldhetők a Revitből a Formának további elemzés céljából. Ez a kétirányú kapcsolat alkalmas a megfelelő iteratív tervezésre.

2023. május elején az Autodesk elindította az új „Autodesk Forma” platformot. A Formit Pro és a Spacemaker így egy platformon egyesültek. (Ugyanakkor a Formit Pro megmaradt külön is). A jó hír pedig, hogy a Forma az AEC Collection részévé vált.

 A Forma hozzáadott értéket kínálhat azok számára, akik részt vesznek a projektek korai szakaszában. Legyen akár építész, akár várostervező, akár ingatlan- vagy projektfejlesztő. Az Autodesk Forma egy felhőalapú mesterséges intelligenciát használó megoldás integrált tervezéshez, tömegmodellekhez, tanulmánytervekhez és megvalósíthatósági tanulmányokhoz a projektek korai szakaszában. Az épülettömegek a projekt tényleges helyén rövid időn belül beállíthatók. Ezután részletes elemzések végezhetők a benapozás, a nappali fényviszonyok, a szél, a zaj és a mikroklíma területén. Használható a helyszín elemzésére és a zónák megfelelőségének ellenőrzésére is. És ez csak a kezdete annak, amit az Autodesk Forma a jövőben kínálni fog. 

Milyen előnyöket kínál?

Ez a platform segít a döntések meghozatalában a projektek első fázisaiban. A platform különböző adatbázisokhoz fér hozzá, amelyekkel percek alatt elindítható egy projekt. Gyors vázlatkészítő eszközeivel kialakíthatók a különböző tervváltozatok (ez az egyszerű Formit munkafolyamatokra emlékeztethet). Környezeti elemzések hozhatók létre, amelyek segítenek a tervek pontosításában (több információ = jobb épületek). A beépített tanuló algoritmus segítségével pedig fokozatosan javíthatjuk, optimalizálhatjuk javaslatainkat.

Teljes munkafolyamat 

Mivel az Autodesk Forma az AEC Collection része, így egyesíti építőipari munkafolyamatokat egy hatékony felhőplatformban, ahol beszerezhetjük, feldolgozhatjuk az adatokat, megoszthatjuk az adatokat a megfelelő emberekkel, és ezeknek az adatoknak köszönhetően jobban és jobbat építhetünk. Vegyük például a Formában létrehozott információkat. Ezek az információk egyszerűen betölthetők a Revit-be Revit modellként. A Forma környezeti és terepinformációkat, tervezési lehetőségeket és tervezési szabadságot biztosít számunkra, így könnyen adaptálható az építészek, építők és fejlesztők munkafolyamataiba. A munkafolyamat lépései egyértelműek, de rugalmasak és felhasználónként testreszabhatók. 

Revit és Forma

Milyen előnyei vannak?

  • Pontosabb elemzések készíthetők a projektek elején
  • Átfogó megvalósíthatósági tanulmányok készíthető vele
  • Az összehasonlítás és optimalizáció révén jobb eredmények érhetők el
  • Az érdekelt felek bevonásával hozhatók megalapozott döntések
  • Az összes fenti lehetőség eredményeképpen több munkát nyerhetünk el

Korábbi cikkünk a témában:

Autodesk Forma – Tervezés a korai fázisban. Újragondolva. >

Milyen konstrukcióban érhető el?

Az Autodesk Forma elérhető önálló előfizetésként és az Autodesk építőipari programcsomag (AEC Collection) részeként. 

Szerző: Németh Zoltán

Kapcsolatfelvétel