Az új Inventor 2019 megérkezett

2018. április 10.

Megjelent az Autodesk Inventor legújabb verziója. A 2019-es kiadás számos új funkcióval és fejlesztéssel érkezik, melyek közül sokat a felhasználói visszajelzések alapján vezettek be.

Az előfizetéssel rendelkező felhasználóink számára nem újdonság, hogy az Autodesk az új funkciókat nem csak az új verziók megjelenésére időzíti, évente kétszer bővíti az aktuális kiadás funkcionalitását. Az Inventor 2019 újdonságok az alábbi témakörök köré csoportosulnak:

2018. április 24. és május 03. között webes előadás sorozatot rendezünk, ahol az 2019 verzióknak újdonságait mutatjuk be.

Részletek és regisztráció:

 

Teljesítmény

A nagy összeállítások kezelése mindig előkelő helyet foglal el a fejlesztések között. A modellek mozgatása, szerkesztése és metszése jelentősen gyorsult, ahogy a rajznézetek létrehozása, módosítása is.

Alkatrészmodellezés

Alkatrészkörnyezetben gyakran szükséges módosítanunk nem natív Inventor modelleket. Ennek egy nagyon kézreálló eszköze a Direct Edit. Az új funkciók hozzáadásával még szabadabbá válik a nem Inventor fájlok kezelése. 

A másik fontos újdonság a konkáv lekerekítés („negatív” lekerekítés), amelyet az Autodesk felhasználói kérésre vezetett be.

Furat parancs

A Furat (Hole) parancs jelentős modernizáción esett át, kezelése könnyebb és egyértelműbb lett. Lehetőségünk van sablonfuratok definiálására, melyeket később újra felhasználhatunk. Az új furat parancs egyesíti a Sketch alapú és a Sketch-et nélkülöző furatelhelyezési módszereket.

Összeállítások kezelése

Az összeállítás modellezés újdonságai közül az első a Csővezeték tervezés környezetben a flexibilis tömlő hosszának lezárhatósága. Ezáltal a tömlő útvonalának módosításakor a hosszt változatlanul tartja.

Az Insert kényszer használatakor egyből lezárható a fennmaradó szabadsági fok, így sokkal gyorsabbá válik a csavarszerű alkatrészek pozícionálása.

Tengelyek Mate kényszerrel történő összekényszerezésénél a kényszer irányítottsága meghatározható, hasonlóan az Insert kényszerhez.

Lemezalkatrészek

 A Sheet Metal környezetben a Face parancs immár támogatja a középsík opciót, a sarkok kialakításánál a Laser Cut Relief pedig a lézervágott terítékek létrehozásakor van segítségünkre.

iLogic

Az Inventor méltán népszerű iLogic fejlesztési környezete számos újdonsággal jelentkezik, úgymind komponensek hozzáadása és törlése és pozícionálása. Az új verzióban elnevezhetünk geometriai elemeket (síkokat, éleket, pontokat), melyekre így a kódban tudunk hivatkozni. 

MBD munkafolyamat

Az MBD a Modell Based Definition rövidítése, ennek segítségével rajzi jeleket, méreteket helyezhetünk el közvetlenül a 3D modellre, így kiváltva a 2d műhelyrajzot. Az új verzióban ezek a funkciók is kibővültek.

Megosztott nézetek

Az új Inventor egyik legizgalmasabb új funkciója a Megosztott nézet (Shared View). Lényege, hogy egy 3D modellből egy gombnyomással elhelyezhetek egy nézegethető 3D modellt a felhőtárhelyemen, amely linkjét azonnal elküldhetem a közreműködő feleknek. Ők megnézhetik, kommentelhetik ezt a modellt egy biztonságos, böngészőben futó webes felületen, amelyről én azonnal tudomást szerezhetek és reagálhatok ezekre. A modellt a közreműködö fél nem tudja letölteni vagy egyéb módon felhasználni, így a szellemi tulajdonom is védve van, ráadásul a funkció használatához csak egy böngésző kell, így telefonról, tabletről is használható.

Láthatjuk tehát, hogy az új Inventor is számtalan hasznos, a munkánkat segítő új funkciót, fejlesztést tartalmaz. Ne habozzunk, töltsük le, telepítsük és élvezzük az új verzió által nyújtott lehetőségeket.

Kapcsolat: Németh László, email: nemeth.laszlo@hungarocad.hu

Kapcsolatfelvétel