Bevezetés a Revit családelemek készítéséhez

2018. szeptember 26.

Ebben a cikkben röviden bemutatjuk a Revit családelemek, családok létrehozásának alapvető munkafolyamatait, és kitérünk rá, hogy mit kell figyelembe vennünk, amikor egyedi családokat szeretnénk létrehozni.

Revitet használva szinte biztosan találkozik mindenki már az első alkalommal a család (family) kifejezéssel. A Revit modellek ilyen elemekből épülnek fel, és ezek a családelemek a Revit modellek alapvető építőkockái. A család kifejezés találóan írja le az elemek, elemcsoportok közötti viszonyt, és a Revit családok megismerése segít megismerni magának a Revitnek is az alapvető működését, valamint a modellépítés logikáját.

Alapjában véve egy-egy család tartalmazza azt, hogy hogyan kell elemeket készíteni a Revitben. Így amikor családokat szerkesztünk, akkor egy-egy elem felépítésének logikáját, kódját készítjük el. A családok szerkesztésekor leírjuk az elemek alapvető geometriáját, a geometria viselkedését, összefüggéseit, és meghatározzuk az elemek paramétereit. Ha családot töltünk be egy modellbe, akkor a program ezeket a kialakított szabályokat használja az elem létrehozásához. Ha más méretű elemre van szükség, akkor a családban lévő szabályok következetesen megmondják az elemnek, hogyan kell létrehozni egy eltérő méretű verziót.

 

Előzetes felkészülés

A Revit családok létrehozása előtt érdemes hagyományos módon átgondolni és megtervezni, akár egyszerűen papíron egy vázlatot készítve, hogy pontosan milyen elemet akarunk létrehozni. Ez segít megérteni a szükséges geometriát, hogy hova kell majd paramétereket tenni. Melyik lesz az a rész, ami változik és melyik nem. Sokszor így előre jobban látható, hogy a dolgok hogyan kapcsolódhatnak egymáshoz, és ki lehet alakítani a családhoz szükséges paraméterek listáját.

 

Az első lépés a kategória és sablonfájl kiválasztása

A Revit családelemeknek van egy kategória besorolása. Az elem kategóriája – ablak, ajtó, bútor, stb. – meghatározza az alapvető viselkedését. Például egy ablakot egy falban lehet elhelyezni (nem létezhet önmagában), míg egy oszlop egyik szinttől a másikig tart. A kategória azt is meghatározza, hogy a Revit program hogyan kezeli az elemet az elemek láthatósági és grafikai beállításaiban és a különböző ellenőrzésekkor.

A legtöbb esetben csak egy sablonfájl használható a kategória alapján. Egyes kategóriákban azonban több sablonfájl található az elemek besorolásához.

Kép 1: Generic Model családsablonfájlok

Például az általános modell (Generic Model) kategóriában többféle sablont találhatunk a család csatlakozási módja alapján. Amikor eldöntjük, melyik sablon lesz a legjobb az adott elem kialakítása szempontjából, át kell gondolni, hogy miként fogjuk használni egy modellben. A családelem készítés alaplépéseit a továbbiakban egy egyszerű asztal létrehozásán keresztül mutatjuk be. Ehhez a bútor (Furniture) sablonfájlt használjuk.

Kép 2: Bútor családelemsablon

 

Adjuk meg a geometria kereteit!

Ha olyan családot szeretnénk készíteni, amelyiknek később lehet változtatni a méretét, vagy mozgó részekkel rendelkezik, akkor hozzunk létre egy paraméterezett családot. Ekkor a megadott paraméterek szabályozzák az elem geometriájának vagy egyéb tulajdonságainak viselkedését.  A geometriára alkalmazandó paraméterek létrehozása előtt érdemes létrehozni referenciasíkok és referenciavonalakat, amelyek megadják az egész alapvető.

Példánkban egy asztalt készítünk. Ehhez létrehozzunk referenciasíkokat az asztal elülső és hátsó élei számára, valamint a jobb és bal szélének meghatározásához. Ezeken kívül megadunk további referenciasíkokat is, hogy meghatározzuk az asztallábak pontos helyét, mivel azok az asztal éleihez kapcsolódnak.

A referenciasíkokat egyaránt használjuk a statikus és a változó beállítások meghatározásához.  Az általuk létrehozott geometria a referenciasíkokra lesz kényszerítve, így amikor megváltoztatják helyzetüket, a geometria követi a referenciasíkok változását.

A referenciasíkok használatával a geometria változtatása megbízhatóbb, mint csak a geometria paraméterezése. Ha az elem felületeit használjuk a paraméterezéshez, akkor néha találkozhatunk olyan hibaüzenettel, hogy a paraméter érvénytelenné vált. Ez a probléma kevésbé valószínű, ha referenciasíkokat használunk a geometria paraméterezéséhez.

Kép 3: Az asztalcsalád referenciasíkjainak létrehozása

A referenciavonalak pedig ugyanazt a funkciót szolgálják, mint a referenciasíkok, de alkalmazhatók szögek beállításához is. Ha szögekkel megadandó állapotot kell beállítani, mint püéldául egy ajtó nyitási szöge, használjunk referenciavonalat. De a legtöbb esetben a referenciasík előnyösebb.

Helyezzünk el paramétereket a referenciasíkok szabályozásához

Miután létrehoztuk a keretrendszert, paraméterekkel láthatjuk el. Alkalmazzunk paramétereket a méretek megadásához.  A méretek lehetnek lezártak (kis lakat lezárt állapotban), egyenlőek (EQ jelölés), vagy paraméterekkel jelöltek, így szabályozhatjuk a referenciasíkok helyzetét a családelemben.

Paraméterek létrehozásakor megadhatunk változtatható és statikus feltételeket. Az asztal példánk esetében a hossz és a szélesség rugalmasak és paraméterekkel jelöltek. A lábak helyzete statikus és mindig meghatározott távolságra van az asztal éleitől.  Mindkét feltételt úgy kell meghatározni, hogy amikor az asztal megváltozik, a lábak kövessék.

Példánkban, ahogy az alábbi képen látható, a hossz és a szélesség paramétereket a zölden megjelenített referenciasíkokhoz adtuk hozzá. Az egyenlőségi kényszerek is be lettek állítva (EQ), így amikor a hossz és a szélesség változik, a középpont ugyanabban a helyzetben marad. A piros színű referenciasíkokat a méretek (100 a példában) fixen meghatározzák. Ezért amikor a hossz és a szélesség változik, a piros referenciasíkok a zöld referenciasíkokat követik.

Kép 4: Kényszerek hozzáadása az asztal családelemhez

Bevált gyakorlat, hogy építsük meg először a keretet megadó vonalak és síkok egy részét, alkalmazzuk a paramétereket, majd próbáljuk ki a családelemet, hogy egyből lássuk a paraméterek működnek-e. A család tesztelése a paraméterértékek megváltoztatását és ezek ellenőrzését jelenti. A tesztelésben segít, ha készítünk néhány családtípust, és ezekben a kipróbálandó paramétereket változtatva gyorsan láthatjuk, hogy az elemünk jól működik vagy nem.

Kép 5: További típusok hozzáadása a meglévő méretekhez

Természetesen az is teljesen jó, ha nem adunk hozzá semmilyen paramétert az elemünkhöz, ha az egy statikus családelem lesz, ami nem fog változni. Amikor először készítünk családokat, készítsük őket mindenféle paraméter nélkül, így megismerhetjük a Családszerkesztő eszközeit azelőtt, hogy egy paraméteres családot el tudnánk készíteni.

Geometria hozzáadása a Revit családokhoz

A referencia síkok és -vonalak elhelyezés és a paraméterek hozzáadás után hozzáadhatjuk a geometriát. A geometriát a referencia síkokhoz és vonalakhoz kell kapcsolni. Amikor közvetlenül a referenciasíkokra rajzoljuk a vonalak, és automatikus rajzméretekkel és paraméterekkel látjuk el, akkor ezt a Revit megpróbálja értelmezni . Ahhoz, hogy lássuk, hogy létrehozza-e a kapcsolatokat, kapcsoljuk be az automatikus vázlatméretezést a Láthatóság/Grafika felülírásával.

Kép 6: Geometria hozzáadása a referenciasíkokhoz.

Legyünk óvatosak, ha a geometria kontúrvonalát kényszerezzük. A vázlat szerkesztőmódban, amiben létre kell hozni a kontúrt, létrehozott kényszerek nem láthatók a vázlat befejezésekor. Általában ez nem befolyásolja a geometria viselkedését, de ha módosítani szeretnénk a kényszereket, vagy a teszteléskor látható geometriai hibát javítani, amely nem működik a teszt állapotban, akkor a vázlatokban beállított kényszereket nehezebb megtalálni és javítani. Példaként paraméterezzük az asztal lábának méreteit a kontúrvonalak paraméterezésével, vagy létrehozhatunk további referenciasíkokat, amelyek határozottabbá teszik az asztal lábának méreteit. Mindkét megoldás jó. Az extra referenciasíkok hozzáadásával könnyebb a hibákat kijavítani, de több időt vesz igénybe az elem elkészítése.

Kép 7: Asztalláb profil geometriája

 Ismételjük meg a folyamatot

Ezután ismételjük meg a síkok, a paraméterek és a geometria hozzáadását a család minden egyes geometriai darabjához. Ügyeljünk arra, hogy szerkesztés közben gyakran teszteljük, hogy a család a várakozások szerint működik-e. Amennyiben csak ritkán tesztelünk, akkor nagyobb az esélye annak a végén, hogy ha valami nem működik rendesen, akkor több idő és energia lesz megtalálni, hogy hol a probléma. A lassabb, de folyamatos elemépítés sok frusztrációtól kímélhet meg minket, különösen az első néhány alkalommal, amikor szeretnénk saját egyéni családokat készíteni.

 

További szempontok

Anyagok – Minden 3D geometriával rendelkező elemnek rendelkeznie kell egy meghatározott anyaggal. Ha a családban lévő elemek mindig ugyanaz az anyag, akkor az anyagot a családban egyértelműen meghatározhatjuk a geometria kiválasztásával és egy anyagtulajdonság beállításával. Ha a család potenciálisan különböző típusokkal rendelkezik, az anyag kifejezett meghatározása helyett inkább egy egyedi paramétert alkalmazzunk. Ezután az anyagot a család elhelyezése után lehet beállítani.

Képletek – A paraméterértékeket megadhatjuk úgy, hogy egy értéket kell beírni vagy egy képletet használva adódik. A képletek nagyon hasznosak lehetnek és lehetővé teszik a családok paraméterei közötti kapcsolatok meghatározását. Például beállíthatjuk, hogy az asztal hossza és szélessége egymásból egy képlet szerint következzen. Így pedig, hogy a hossz vagy a szélesség megváltoztatásakor mindig megmaradjon a méretarány.

Kép 8: Paraméterek képlettel

Láthatóság – A családok geometriájának beállítása bizonyos helyzetekben nem látható. Példaként világítótestek egy családját szimbolikusan ábrázoljuk egy tervnézetben, de a modell 3D-s nézetben jelenik meg. A geometria úgy van beállítva, hogy ne legyen látható a tervnézetben, de látható egy 3D-s nézetben.

Kép 9: Lámpa megjelenítés 2D és 3D nézetben


Összefoglalás

A családok szerkesztésének témája a Revitben nagyon bőséges és szerteágazó. Sok módszer van arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet létrehozni egy-egy családot. Cikkünkben megpróbáltuk röviden sorra venni azokat az alapvető lépéseket, amelyeket figyelembe kell vennünk a családelemek létrehozásakor. Azt, hogy hogyan hozzuk létre a paramétereket a család számára, amelyekből felépül egy-egy elem, és hogy ezekkel a családelemek hogyan viselkednek. Haladjunk lépésről lépésre, adjuk meg az egész család kereteit, a referenciasíkokat és a geometriát a család egyes darabjai számára. Teszteljünk minden egyes részt kialakítás közben újra és újra. Amikor valaki először szerkeszt családokat, nagyon időigényesnek érezheti, de annál nagyobb örömöt okoz majd, amikor az első paraméteres családunk úgy működik, ahogyan azt elképzeltük.

 

 

Kapcsolatfelvétel