Civil 3D 2021.1 Újdonságok

Project Explorer a Civil 3D-ben

Az Autodesk Project Explorer for Civil 3D egy olyan környezet, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy elemezze a Civil 3D-s objektumokat, mint például az Nyomvonalak, Nyomtervek és a Gravitációs csőhálózatok.

A testreszabható felhasználói felület rugalmasságot biztosít a Civil 3D-s objektumok egyidejű megjelenítéséhez mind grafikusan, mind táblázatos formában. A további felhasználói beállítások lehetőséget nyújtanak például a különböző elemek színének megváltoztatására, a hossz-szelvény torzításának megváltoztatására, stb.

A tervadatok megtekintésének elrendezése szintén testreszabható a kellemes felhasználói élmény érdekében.

A komplex nyomtervek kialakításának felülvizsgálata időbe telhet, de a Project Explorer ezt hatékonyabbá teszi, mert a felhasználónak lehetősége van a teljes modellt egy helyen áttekinteni. A nyomtervek különböző felületekkel való összehasonlítása segít a tervezéssel kapcsolatos problémák elhárításában. Nemcsak áttekintheti, de a felhasználó szükség esetén változtatásokat is végezhet.

A Civil 3D Tervezői eszközökhöz, például a csőhálózat elrendezéséhez közvetlenül a Project Explorer-ben lehet hozzáférni. További eszközök állnak rendelkezésre, például állandó csővezeték-lejtés beállítása az egész hálózatban a tervezési folyamat ésszerűsítése érdekében.

A Project Explorer lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy statikus vagy dinamikusan létrehozható egyedi AutoCAD táblákat hozzon létre.

A felhasználó testreszabhatja a táblázatok tartalmát, és elmenthet egy sablon fájlt a jövőbeni projektekhez történő felhasználásra.

Mivel ezt a táblázatot dinamikusan állították be, amikor a felhasználó megváltoztatja a tervet, itt a csövek egy részét vagy mindegyikét más méretre cseréli, ebben az esetben a táblázat automatikusan frissül.

A felhasználó kihasználhatja a Project Explorer robosztus jelentési funkcióit is. Gyorsan létrehozhat egyedi jelentéseket többféle formátumban, ezáltal elősegítve az építési dokumentációs folyamat egyszerűsítését.

A Project Explorer csak az AEC Collection részeként elérhető.


Új funkciók a vezérlővonalakhoz

A Civil 3D 2021.1 új funkciói a felhasználóknak nagyobb irányítást biztosítanak a vezérlővonalak és rézsűtervezés felett. A vezérlővonalak segítségével létrehozott nyomvtervek használatakor a felhasználóknak lehetőségük van a nyomterv kiindulási vonalához tartozó magasság beállításra egy referencia alapján

Itt a kiindulási vonal a meglévő felületen helyezkedik el. A „Nyomterv kiindulási vonalához tartozó magasság beállításra referencia alapján” parancs segítségével a felhasználók rézsűt készíthetnek egy ismert elemtől, például egy építési pad szélétől, a nyomterv alapvonaláig. A felhasználók meghatározhatják az esést és az eltolást, és a nyomterv automatikusan megújul. A felhasználók a kritikus helyeken is hozzáadhatnak pontokat az adott elem alapvonalához. Ennek az egyszerű munkafolyamatnak a segítségével a felhasználók gyorsan elkészíthetik a rézsűket a teljes munkaterületen a legfontosabb információk alapján.

A felhasználók időt takaríthatnak meg az új „Esés/Lejtés beállítása vezérlővonalakon keresztül” paranccsal. Amikor a felhasználó kiválaszt egy vezérlővonalat, több vezérlővonal és pont fog megjelenni. A felhasználók beállítják a kezdőpontot és a magasságot, és nyomon követhetik az átszerkeszteni kívánt nyomvonalat. A bejárás során vezérlővonal pontjai megjelennek, ahol a megjelenik a meglévő esés, és a felhasználók megadják az új esést ezekhez a vezérlővonalakhoz. Ez a folyamat szükség szerint megismételhető a kívánt eredmény létrehozásához.

Ha egymást keresztező vezérlővonalakkal dolgozik ugyanazon a helyszínen, a felhasználók használhatják a Pontok beillesztése a keresztezési helyen eszközt. A felhasználók megadhatnak SP vagy magassági pont típusokat. A Magasság szerkesztő segítségével a pontok a teljes listában megtekinthetők. Az új pontokat a beillesztett pont ikon jelöli. Az eredeti vonalvezetés kiválasztásakor a felhasználók módosíthatják a magassági pontokat, és mindkét jellemzővonal frissül.

Ezek az új funkciók segítenek a tervezőknek nagyobb irányítást és pontosságot nyújtani a vezérlővonalak használata során.


Kibővített vasúti hossz-szelvény információk

Az új funkciók lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy további vasúti információkat adjanak a vasúti hossz-szelvényekhez, úgy mint a túlemelés és tervezési sebesség.

A felhasználók hozzáadhatják ezeket az információkat a Hossz-szelvény nézet tulajdonságainak frissítésével a fej- és lábléc adatok fül alatt. A felhasználók hozzáadhatják a túlemelési adatokat a lábléchez, majd megtekinthetik a bal és jobb sínt, valamint a középvonal és az egyensúly értékeit. A felhasználók kiválaszthatják a standard beállításokat, vagy létrehozhatnak egy új beállítást a projekt igényeik alapján. Amint megjelennek a dőlésadatok, könnyen frissíthetők az új beállításokkal.

A Civil 3D lehetővé teszi a felhasználók számára a megjelentési beállítások ellenőrzését – itt a felhasználók módosíthatják a torzítást, a vonal színét, valamint a síncímkéket és az állomáshatárokat. Az adatokat a projekt követelményeinek megfelelően lehet rendezni és megjeleníteni. A címkék kódolhatók, hogy tartalmazzanak neveket, méreteket vagy jegyzeteket.

A felhasználók az állomáshatárok alapján sebességsávokat is hozzáadhatnak. A sávok szükség szerint válogathatók és rendezhetők. Ez különösen hasznos pályadiagramok és részletes hossz-szelvények készítésekor.

Ez az új funkció segít a felhasználóknak teljesebb sín- és hossz-szelvény tervezési megoldásokat nyújtani.


A nyomott csőhálózat tervező eszközeinek bővítése

A Civil 3D 2021.1 egyik új funkciója egy tájoló hozzáadása, amely lehetővé teszi, hogy meghatározott szögekben folytatódjon a nyomócső-hálózatok vagy az új csőszakaszok lefektetésekor.

A nyomástartó csövek másik új tulajdonsága, hogy új csőszakasz megkezdésekor a jelenlegi hálózat csövéhez illeszthet (snap). Ezzel a helyhez megfelelő méretű „T” alakú elemet helyezzünk el.

A Civil 2021.1 verzióval most hozzáadhatja a magassági sarok ponti könyökket, amikor hossz-szelvény nézetben szerkeszt egy csövet. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy gyorsan hozzon létre egy süllyesztést, amikor feloldja a csővezeték ütközését a tervezés során. Ebben az esetben egy problémát oldunk meg a szennyvízcsatornánk és a vízvezeték között.

A könyökök elhelyezése után lehetősége van arra is, hogy szükség esetén a könyökket más helyre vigye. Ezek a könyökök dinamikusan frissülnek a helyes hajlítási szögre automatikusan.

A hajlításokat is eltávolíthatjuk, amint elhelyezzük vagy szerkesztjük. Ez nagyobb rugalmasságot biztosít a felhasználónak a tervezés során.

A Civil 3D 2021.1 nyomásvezetékeinek másik új tulajdonsága, hogy statikus vagy dinamikus szelvénytartományt határozhat meg a hossz-szelvény nézetben futó csövekhez. Ebben a példában felhasználhatjuk ezt az új funkciót, hogy egy süllyesztést is létrehozzunk. A cső 7 ’eltolással dinamikus a felszínhez. A felhasználó megadhat egy szelvénytartományt, amelyet statikussá szeretne tenni, és nem dinamikusan frissül ebben a tartományban. A beállítást követően, ha a cső másik mélységre frissül, a megadott tartomány statikus marad.

Most, amikor a nyomócsövet ívelt csöveként helyezzük le, lehetősége van az ívelt csövet gyorsan egyenes csővé változtatni, megkönnyítve ezzel a tervezési változtatásokat.


Felhőalapú együttműködés optimalizálása

A Civil 3D ÉS BIM 360 Design fejlesztései sokkal könnyebbé teszik a kezdőlapon való navigálást. Az ikonok jelzik a fájlok állapotát, és további ikonok kerültek hozzá, amelyek az üres mappa tartalmát jelzik.

A menüképernyőt is frissítették, így a felhasználók előnézeti képernyőn tekinthetik meg a fájlokat és mappákat. A fájlok zárolt állapot, verziószám, létrehozási dátum és számos egyéb kategória szerint is rendezhetők.

Több fájlformátum támogatása került hozzá. Ha a felhasználók a Civil 3D-ben nagy felületekkel dolgoznak, az MMS-fájlok sokkal gyorsabban tárolhatók, oszthatók meg és dolgozhatók fel, mint korábban. A lapkészletek vagy a DST fájlok elérhetők és zárolhatók. A BIM 360 Design támogatja a testreszabott beállítások és fájlok referencia sablonjait is. Ezeket a fájlokat ugyanúgy lehet tárolni és feldolgozni, mint a korábbi munkafolyamatokban, de a felhő további előnyével.

Végül a Desktop connector folyamatos frissítéseivel optimalizálták, hogy a felhasználók időt spóroljanak, valamint javítsák a teljesítményt és a funkciókat.


Autodesk Connector ArcGIS fejlesztések

 

A Civil 3D 2021.1 verziójában számos új tulajdonsággal bővült az ArcGIS Autodesk Connector. Mostantól a Civil 3D-ben Geo adatbázis állomány exportáláskor (Kiment fülön az „Export to FGDB” ikon) ArcGIS Pro-ban történő használathoz, civil jellemzők, mint például a nyomvonalak, melyek geometriája görbe igazi görbületként ábrázoltak és nem mozaikként vonaldarabkákból.

Másik újdonság az ArcGIS objektum attributúm tulajdonságainak szerkesztési lehetősége egyenesen a Civil 3D-ben, majd a szerkesztés visszamentése az ArcGIS Online-ba. Ez hatékonyabb megoldást biztosít a felhasználónak a nagy mennyiségű térinformatikai információk frissítésére.

Bármely leíró adat, ami közvetlenül a Civil 3D-ben lett szerkesztve mostantól elérhető az ArcGIS Online-ban.

Emellett a Civil 3D 2021.1-ben további információt adhat a felhasználó egy meglévő ArcGIS réteghez, majd az visszamenthető az ArcGIS-be. Miután a kívánt geometria a helyére kerül, mostantól adott a lehetőség, hogy a kiválasztott geometria átkerüljön egy meglévő ArcGIS rétegre. A leíró tulajdonságokra ránézve látható, hogy minden attributúm bejegyzés a meglévő ArcGIS rétegből hozzáadódott az újonnan létrehozott geometriához. Az ugyanolyan attributúmkészlettel rendelkező új geometriát a felhasználó feltöltheti leíró adatokkal közvetlenül a Civil 3D-ben. Mikor a visszamentés végrehajtásra kerül, minden létrehozott új geometria és a hozzájuk adott attributúm információ frissíteni fogja a jellemző réteget az ArcGIS Online-on. Ez nagyfokú rugalmasságot nyújt a felhasználónak a térinformatikai adatok hatékony létrehozásában, frissítésében és kezelésében.

Kapcsolatfelvétel