Civil 3D 2024 újdonságok

Az építőmérnöki tervezőszoftver új változata számos szakág specifikus funkcióval bővült az AutoCAD alapszoftver újdonságai mellett.

Mintakeresztszelvény alkotóelem-munkafolyamat fejlesztései

Az új alkotóelem kezelési funkciókkal könnyebben telepíthetők és oszthatók meg a mintakeresztszelvények és alkotóelemeik.

– Hozzáadható az alkotóelem csomag helye a Civil 3D állományhoz akkor is, ha az egy közös adatkörnyezetben van: Beállítások párbeszédablak > Fájlok fül > Eszközpaletta fájlok helyei > Hozzáadás… gomb, majd Tallózás… gomb

Az elérhető alkotóelemek az Eszköztár menü Alkotóelemek alatt tekinthetők meg verziószámozásukkal, elhelyezkedésükkel és státuszukkal.

– Bármilyen változtatás történik az alkotóelem szerkesztőben (Subassembly Composer) és az mentésre kerül az adott alkotóelem csomagállományába, az azonnal megjelenik a Civil 3D fájlban.

Az Eszköztár menü Alkotóelemek almenüjének frissítése után jelölésre kerül mely alkotóelemben történt változás. Ennek újratöltése után a mintakeresztszelvény és nyomterv automatikusan frissül bármilyen további lépés, például Civil 3D újraindítása, nélkül.

Ez(ek) a változás(ok) megjelenik/megjelennek azon más felhasználóknál is, akiknek kapcsolata van ugyanehhez az alkotóelem(ek)hez, ami elősegíti a hatékonyabb, gyorsabb együttműködést.

Nyomterv-átmenet frissítések

A korábbi verziókban bevezetett nyomterv-átmenet létrehozási és szerkesztési funkció továbbfejlesztése többek között:

– Konkrét átment és átmenetkészlet elhelyezkedésre történő nagyítás és eltolás a Nyomtervátmenetek panorámanézetéből.

– Támogatott a hosszak zárolása az átmenetkészletekben, így az átmenet egyszerűen mozgatható a kiindulási vonal mentén. Egy átmenetkészlet zárolásához a mutatót az átmenetkészlet sorának Paraméter oszlopa fölé kell vinni a lakat ikon megjelenítéséhez, amire rá kell kattintani az átmenetkészlet zárolásához.

Egy átmenetkészlet zárolásakor az átmenetkészletben megadott szelvénytartományok hossza zárolt, de a szelvényérték módosítása esetén a helyük megváltozik.

– Az átmenetek és átmenetkészletek átrendezésének támogatása lehetővé teszi az átmenetek feldolgozási sorrendjének megadását. Ez a beállítás akkor hasznos, ha egynél több átmenet vagy átmenetkészlet van alkalmazva ugyanarra a szelvénytartományra és szükséges, hogy az egyiknek magasabb legyen a prioritása.

– A mintakeresztszelvény-gyakoriságok automatikusan hozzáadódnak a nyomtervhez az egyes átmenetek kezdeténél és végénél, amikor az átmenetek alkalmazásra kerülnek a nyomtervre. Ezek a gyakoriságok a Mintakeresztszelvények alkalmazásának gyakorisága párbeszédpanelen láthatók, és ezentúl nem törölhetők erről a helyről.

– Lehetségessé vált átmenet létrehozása az alkotóelem .NET osztálynevének kiválasztásával. Ez lehetővé teszi, hogy különböző megjelenítési nevekkel, de azonos .NET osztálynévvel rendelkező alkotóelemek használatával hozzon létre átmeneteket.

– Ha a Nyomtervátmenetek panorámanézetben egy kötelezően megadandó érték üresen marad, figyelmeztetésként a cella rózsaszínnel jelenik meg.

ArcGIS konnektor újítások – adat importálás és exportálás jobb irányítása

– Az importált ArcGIS-adatokból mostantól AutoCAD-pontokat, -vonalláncokat és -poligonokat lehet létrehozni.

– Az új beállítássablonok segítségével, amik elmenthetők, ezentúl vezérelhető az ArcGIS-adatok importálásakor a rajzban létrehozott objektumok stilizálása, AutoCAD-fóliája és egyéb adatai a geometria típusok támogatásához. A beállítássablon(ok)ban található lekérdezések által nem érintett adatok az alapértelmezett beállításokkal kerülnek importálásra.

A Project Explorer

– mostantól a Civil 3D-vel együtt települ.

– közvetlenül megnyitható. Jobb gombbal egy objektumra kattintva a Civil 3D-ben és a Megnyitás a Project Explorerben lehetőséget választva.

– tulajdonságkészlet-definíciók és -referenciák az újonnan hozzáadott Tulajdonságkészlet lapról kezelhetők. Ezen új lap segítségével a tulajdonságkészlet adatok gyorsan áttekinthetők és módosíthatók a rajzban levő minden objektumra.

Emellett a tulajdonságkészlet-definíciók a továbbiakban hozzáadhatók és eltávolíthatók közvetlenül a Project Explorer lapjairól.

A nyomott csőhálózatok újdonságai

Stílusokkal kapcsolatos fejlesztések:

– Lehetségessé vált felhasználói blokkok megadása a függőleges csőívek megjelenítéséhez helyszínrajzi nézetben.

– Elérhető a nyomott csőhálózati idomok és szerelvények sraffozási mintájának megjelenítése helyszínrajzi nézetben.

– A hossz-szelvény nézetben elérhető beállításoknak megfelelően, a felhasználói blokkok további léptékezési beállításaival bővült az idomok és szerelvények helyszínrajzi nézete.

Egyéb elrendezési és szerkesztési viselkedések hozzáadása:

– A szög automatikus figyelembe vétele az elágazási idomok hozzáadásakor.

– Elágazási idomok automatikus elforgatása az elágazási csővezetékekhez való igazításhoz.

– Csővezeték csatlakoztatása egy másik csővezeték meglévő T-idomához, Y-idomához vagy keresztezéséhez.

– A csővezetékszakaszok ívvé, illetve az ívszakaszok vonallá konvertálása.

– Hozzáadásra került az Átfordítás fogó a nyomott csőhálózatok reduktorai esetében, hossz-szelvény nézetben.

– A Nyomott csőhálózatok egyesítése paranccsal lehetségessé vált két nyomott csőhálózat egyesítése.

Terepoptimalizálási eszköz (Grading Optimization)

A külön letölthető és telepíthető alkalmazás Civil 3D 2024 újdonságairól itt olvashat.


Kapcsolat:

Virágh Hajnalka – 06 20 324 4510; viragh.hajnalka@hungarocad.hu

Kapcsolatfelvétel