Elemgyártás az Advance Steel segítségével

2018. október 9.

Az építőipar egy meghatározó szegmensét képezik az acélszerkezetek, melyek gyártásának gépesítésével jelentős időt spórolhatunk meg a minőség és pontosság javításával egyetemben. Ehhez az Autodesk Advance Steel szoftver nagy segítségünkre van.

Az Advance Steel acélszerkezet tervező program segítségével könnyen állíthatunk elő gyártmányterveket és plazmavágó gépnek dxf kódokat. Cégünk szerette volna ezt a munkafolyamatot jobban megismerni, hogy ezáltal hatékonyabban tudja támogatni ügyfeleit mind az oktatáson, mind pedig a későbbi munkáik során.

A teszt megvalósításában a nagy léptékben fejlődő DAV Mérnöki Kft. segítségére is szükség volt, ezúton is köszönjük nekik a lehetőséget.

A munkamenet lényege, hogy az Advance Steel-ben modellezett acélszerkezet elemeit plazmavágó géppel vágjuk ki, ezzel gyorsítva a gyártmányok készítését. A teszt során egy egyszerű oszlop-alap kapcsolatot modelleztünk.

Advance Steel, Oszlop-alap

Majd az automatikus elem- és gyártmányszámozás után lehetőségünk van a rajzok legenerálására, valamint, a teszt során kulcsfontosságú dxf kód lekérésére.

dxf

Az Advance Steel által létrehozott dxf fájl megkülönbözteti a vágási vonalakat a jelölésektől. A rendelkezésünkre bocsájtott plazmavágó gép saját szoftverébe beolvasva a dxf fájlt, megkezdődhet a vágás. Eredményül a tervezett elemet kapjuk a plazmavágó által ráírt elemszámmal a későbbi könnyed beazonosítás érdekében.

talplemez

Ha a témával kapcsolatban kérdése lenne, forduljon bizalommal kollégánkhoz.

Lesó Árpád
építőmérnök, BIM tanácsadó
M: +36 20 250 9661
E-mail: leso.arpad@hungarocad.hu

 

 

Kapcsolatfelvétel