Folyamatautomatizálás a Colas Hungária Zrt.-nél

Folyamatautomatizálás a Colas Hungária Zrt.-nél

Ügyfélkihívás

Az útépítés minőségbiztosítása során elengedhetetlen a különböző rétegek (talajok és útszerkezet) folyamatos mintavétele. Először a minőségbiztosítási mérnökök megtervezik az út menti mintavételi pontok helyét, majd a helyszíni mérnökök az elrendezési tervek alapján koordinálják a mintavételt. Ezt követően az eredményeket és mintákat kiértékelésre visszaküldik a laborba. Miután elkészült a részletes elemzés, az adatokról visszacsatolást küldenek. Ez egy időigényes manuális folyamat, mely rejt magában némi hibázási lehetőséget.

 

Projekt célok

Az elsődleges cél az időmegtakarítás, és az adatvesztés elkerülése volt, melynek köszönhetően a Colas Hungária Zrt. még magasabb minőséget érhet el, illetve csökkentheti a manuálisan végzett feladatokra fordított időt. Szükség volt a folyamatok digitalizálására, meg kellett vizsgálni, hogy mi az, ami automatizálható és hogyan csökkenthető a manuális munka. Amíg egy teljes mintavételi és kiértékelési folyamat hagyományos módszerekkel végrehajtva több napot is igénybe szokott venni, mi egy napot tűztünk ki célul a feladat teljesítésére.

 

Megoldás

A mintavételi pontok különböző algoritmusok alapján történő kiosztásához az Autodesk Civil 3D megoldásait választottuk. Fejlesztettünk egy egyedi kiegészítőt a Civil 3D szoftverhez, mely mintavételi pontokat hoz létre a rétegek térfogata és az út hosszúsága alapján. A három dimenziós nyomterv és a kiosztások feltöltésre kerültek az Autodesk BIM 360 Docs-ba. Egy egyedi Forge alkalmazás pedig létrehozta a BIM 360 észrevételeket a Civil 3D-ben automatikusan létrehozott mintavételi pontok alapján. A fejlesztőmérnököknek csak a speciális attribútumokat kellett kitölteniük a BIM 360 mobilalkalmazásban.

 

Üzleti eredmény

A helyszínmérnökök elégedettek amiért nem kell foglalkozniuk a papírmunkával és hogy a projekt minden egyes lépését könnyedén kezelhetik mobileszközükön. Miután nem kell bajlódniuk a papír- vagy e-mail alapú adategyeztetéssel, értékes időt takaríthatnak meg. A labor személyzete számára pedig a mintavételi pontok kiosztása automatizálhatóvá válik, innentől az adatok manuális továbbítása a helyszíni mérnökök felé elhagyható. A különböző tesztek leszállítását valós időben látják, az eredményeket pedig egyszerűen kinyerhetik egy Excel formátumban, ahelyett, hogy manuálisan kellene bevinniük a szoftverbe.

 

Eredmény

Az Autodesk kínálatában lévő különböző szoftvereszközöket és a HungaroCAD szakértelmét ötvözve a munkafolyamatok optimalizálásában és az egyedi alkalmazások fejlesztésében, a Colas Hungary Zrt. termelékenysége növekedett a korszerűbb folyamatoknak és jobb átláthatóságnak köszönhetően. Mindez, a modern technológia felhasználásával, igazodott a vállalat digitális stratégiájához a fenntarthatósági, minőségi célok elérése érdekében.

Kapcsolatfelvétel