Revit 2024 újdonságok

2023. április 25.

A Revit egy jól bevált, teljes BIM megoldást kínáló megoldás a komplex épülettervezéshez – az építészeti tervektől, anyag és koncepcionális tanulmányokon keresztül a szerkezettervezésen át, egészen az épületgépészeti és az elektromos tervek kiviteli és részletrajzáig.

A világon több százezer felhasználó használja a Revit-et – mára ez a szoftver vált a legelterjedtebb BIM szabvánnyá a tervezési gyakorlatban.

A Revit az építészet, a szerkezettervezés, az épületgépészet és az épületvillamosság megoldásait egyetlen alkalmazásban egyesíti. A három szoftver (Architecture, Structure, MEP) a 2017-es verziótól olvadt össze. Az új verzió 2023.04.04-én jelent meg. 

A Revit 2024 rendkívül sok újdonságot tartalmaz:

 • új terepeszközök kerültek bele;
 • a betonszerkezetek és vasalás tervezését nagyban megkönnyítették;
 • új szolgáltatásokkal bővült a Twinmotion for Revit;
 • régen várt fejlesztések és modernizálások történtek a felhasználói felületen;
 • valamint számos olyan fejlesztés történt, mely segíti a kreatív tervezést és a hatékonyabb dokumentálást.

 

Terepeszközök fejlesztése

Az új terepeszköz a Toposolid (tereptest) az eddigi Toposurface (terepfelület) eszközt váltja fel, és mivel az új eszköz szilárdtestekből épül fel és vastagsága is van, így a tereptervezést és a domborzati viszonyok kialakítását nagyban megkönnyíti. Nagy segítség, hogy a korábbi verziókból átvett meglévő Toposurface-ek Toposolid-okká konvertálhatók a „Toposolid-ok generálása” terepeszközzel. A Civil 3D-ben generált és az Autodesk Docs-ban tárolt linkelt topográfia is automatikusan Toposolid-dá alakul.

Összemetszéseket sikeresebben végezhetünk el a modellünkben; a toposzolidok összemetszethetők falakkal, födémekkel, szerkezeti alapokkal és számos más kategória elemeivel. A Split és Subdivide parancsok tovább segítik a szerkesztést, egy toposzolid több különálló elemmé vágható.

A felületi pontok kezelésére pedig a pontszerkesztő eszköz érhető el, és a pontok megjelenítése akár ki is kapcsolható, ha esetleges teljesítménybeli problémák merülnek fel.

 

Hatékony betonacél-dokumentálási funkció

Bármely kiválasztott betonacélhoz hajlítási részletek készíthetők, és bárhol elhelyezhetők a betonelemek mellett. A Free Form betonacél eszközben a kengyelek elhelyezésére és ellenőrzésére van jobb lehetőség és az új nyomvonal lehetőségek pontosabbá teszik a részletezési munkafolyamatot.

Twinmotion for Revit fejlesztések

Automatikus szinkronizálás funkció (Auto Sync) került hozzáadásra a Twinmotion legördülő menühöz, mely támogatja a változások automatikus szinkronizálását az aktív Revit modellből a Twinmotionben egy aktív linken keresztül. Mind ehhez a 3D-s nézetnek aktívnak kell lennie. Így, ha a 3D nézetben engedélyezte az automatikus szinkronizálást, a nézetben látható összes geometria automatikusan szinkronban marad.

Régen várt fejlesztések és modernizálások történtek a felhasználói felületen

A legfontosabb fejlesztés, ami már régóta a felhasználók kívánságlistája élén szerepelt, és most megvalósult, hogy a Revit mostantól használható sötét módban, fekete háttérrel. Az új, modernizált, sötét módban elérhető felhasználói felület nagy mértékben kíméli a szemet így segíti a felhasználók munkáját. Rendkívül sok új ikont létre mind a világos, mind a sötét sémák számára.

Egy új My Insights panel lett hozzáadva a nyitófelülethez, a Revit Home-hoz. Itt a használati adatok összesítésével és a munkafolyamatok trendjeinek vizsgálatával a Revit segít meghatározni az Ön által használt leggyakoribb parancsokat és billentyűleütéseket, és javaslatokat tesz arra vonatkozóan, hogyan optimalizálhatja és rövidítheti le a tervezési feladatokat.

A Revit 2024 egy teljesen új mintamodellel bővült, a Snowdon Towers-szel, amely egy egy többemeletes, többfunkciós épület, tipikusan egy városi, zöld beruházás. A mintamodell jó példákat szolgáltat részletes építési dokumentumokra, szerkezeti, MEP-, helyszín- és pontfelhő-fájlokra, rendkívül jól használható tanulási alapanyagként, a Revit minél mélyebb megismerésére.

Kreatív tervezést és a hatékonyabb dokumentálás

Mostantól egyszerre több nézetet és legyűjtést is elhelyezhet egy lapon. Immár csupán egyetlen paraméter beállításával szabályozhatja a sormagasságot az bennük, így azok könnyebben olvashatóak és testreszabhatóak lesznek.

Fontos, hogy a Search (Keresés) funkciót hozzáadták a projektböngészőhöz. A keresés a gépelés megkezdésekor automatikusan elindul, és folyamatosan frissíti a releváns találatokat. A keresett kifejezés a projektböngésző hierarchiájának minden szintjén ki lesz emelve.

Egyes párbeszédpaneleket korábban nem lehetett átméretezni. Mostantól jónéhány ablak átméretezhető, ezek listáját a Revit blogon részletesen bemutatják.

Mostantól csatolhat egy Koordinációs modell nézetet az Autodesk Docs-ból az aktuális Revit-projektjéhez. Modellek és nézetek közvetlenül a Revit-be kapcsolhatók a Docs által támogatott több mint 60 formátum bármelyikéből.

A Revit 2024 a valóban egyedülálló fejlesztéseivel és új funkcióival minden eddiginél jobban támogatja a tervezési folyamat minden szakágát és résztvevőjét, úgymint építészeket, épületgépészeket, szerkezeti mérnököket és más építőipari szakembereket. Az épületvillamossági szakemberek számára is tartogat jól használható újdonságokat. Az előzőekben felsoroltakon kívül még számos fejlesztést tartalmaz, ezekről részletesen tájékozódhat a Revit blogon, vagy a Revit szoftver súgójában. Álljon itt néhány ezek közül, kedvcsinálóként.

 • Revíziós felhők standard kategóriaként hozzáadva
 • Rajzok megnyitása nézetből
 • Csövezetékek falvastagsága, mint beépített paraméter
 • Új MEP légcsatorna merevítő
 • Benapozás vizsgálatok másodperc pontossággal
 • Nézetekből generált energiamodellek
 • Színkódolt szerkezeti terhelésvizsgálatok
 • Elektromos berendezések terhelésvizsgálata
 • Megfogási pontraszter a Koordinációs modell elemeihez

Kérdés esetén keressen minket bizalommal!

Termékfelelős:

Eördögh Imre
BIM értékesítési tanácsadó

 

 

Kapcsolatfelvétel