Inventor 2024 – újdonságok

2023. április 3.

Új év, új Inventor. Az Autodesk Inventor Professional 2024-es verziója ismét tele van izgalmas újdonságokkal, az alábbiakban ezeket kíséreljük meg összefoglalni.

Alkatrészmodellezési újdonságok

Paraméter ablak

Mostantól a User paraméterek közül a boolean és a szöveg típusúakat is kényelmesen exportálhatjuk, ezáltal ezek azonnal láthatóvá és

felhasználhatóvá válnak például a Custom iProperty környezetben.

Mark

Az előző verzióban bemutatkozó Mark parancs tovább fejlődött, mostantól nem csak párhuzamos síkra vetíthetünk, és lehetőségünk van rásimítani a mintát hengeres felületekre, sarkos modellekre is.

Illesztett befoglaló hasáb

Eddig is lehetőségünk volt modelljeinket leegyszerűsíteni, akár a befoglaló hasáb szintjéig, ezt azonban korlátozta a modell koordináta rendszerének pozíciója. Mostantól használhatjuk a lehető legkisebb hasáb opciót, ezáltal növelve a funkció használhatóságát.

Finish sajátosság

Az új Finish (finiselés) sajátosság lehetővé teszi, hogy meghatározzuk a modellek felületeinek megjelenítési és gyártási tulajdonságait. Definiálhatunk bevonatokat, festést, hőkezelést, felületi textúrát is.

3D méretezés újdonságai

Modell alapú méretezés

Az új, 2024-es Inventor több újdonsággal is szolgál a modell alapú méretezéssel kapcsolatban, ilyen például a szabványos méretarány választék kibővítése, a követelményeket jelző szimbólumkészlet bővítése és a rajzi környezettel történő még szorosabb együttműködés.

Hegesztési szimbólum

Mostantól a hegesztési szimbólumok is elérhetőek a modell alapú méretezés környezetében, lehetővé téve a szabványoknak megfelelő, de mégis rugalmas feliratozást. Ez természetesen nem csak Weldment környezetben működik, hanem normál összeállításokban is. Ráadásul a STEP 242 ezeket az új információkat is képes közvetíteni, így terveink kommunikációja könnyebb, mint valaha.

Rajzi fejlesztések

Revízió felhők

A revízió felhők az SDK környezetből immár teljesen integrálódtak az Inventorba, ezáltal ezek létrehozása, módosítása sokkal egyszerűbbé vált.

Élmegmunkálás szimbólum

Az ISO 13715:2019 szabványnak megfelelő szimbólum immár szerves részét képezi a rajzkörnyezetnek.

Csővezeték tervezés

Fittinges csővezeték stílusokban immár gyorsan és egyszerűen kezelhetünk tetszőleges szögű könyököket.

iLogic és Vault munkafolyamat

Az új, 2024-es Inventorban a Vault-tal történő munka még egyszerűbbé vált. Az iLogic immár képes többek között a Check-in, Check-out, Get, Search in Vault parancsok kezelésére, így automatizálási lehetőségeink jelentősen bővültek.

Fusion 360 együttműködés

Mostantól az Inventorból Fusion 360 környezetbe küldött modelljeink még mélyebb integrációval rendelkeznek.

Általános újdonságok

Metszetek

A 3D modellen elkészülő metszeteket mostantól elláthatjuk egy „zárófedéllel”, azaz egy felülettel, amely segítségével eltakarhatjuk a sraffozást a metszősík mentén és a színe igazodik az alkatrész színéhez. Természetesen megtarthatjuk a régebbi megjelenést, sőt, 500 alkatrészes összeállítás felett a régebbi módszer lesz az alapértelmezett.

Ezen kívül mostantól lehetőségünk van a metszősíkot egy tengely körül elforgatni, ezáltal még sokoldalúbbá vált a parancs.

Grafika

Mostantól a renderelt képek felbontása 4096 x 4096 pixelről 16K x 16K-ra nő, így még lenyűgözőbb minőségben készíthetjük el képeinket, videóinkat, melynek csak a grafikus kártyánk szabhat határt.

Tetszőleges környezet

Sokat fejlődött a saját HDR vagy EXR képek IBL megvilágítási stílussal történő használatának támogatása is, mind processzor, mind videókártya oldaláról.

IBL hátterek támogatása

A GPU ray tracing technológia, amely pár éve mutatkozott be az Inventorban, mostantól támogatja az IBL háttérrel rendelkező modellek renderelését.

Perspective with ortho faces mint alapértelmezett beállítás

Mostantól beállíthatjuk, hogy az alapértelmezett nézetbeállítás a perspektivikus legyen, amely azonnal ortografikusra vált, ha valamelyik nevezetes nézetre (elölnézet, felülnézet, stb.) váltunk.

Látható, hogy idén is rengeteg izgalmas új felfedeznivaló van az új verzióban, reméljük, ezek elnyerik tetszésüket.

Csatlakozzon hozzánk egy élő webináriumon, ahol mindent megtudhat az Inventor 2024 újdonságairól. Időpont hamarosan!

Bővebb információért keresse kollégáinkat bizalommal!

Németh László nemeth.laszlo@hungarocad.hu

Kapcsolatfelvétel