Megjelentek: AutoCAD 2017, AutoCAD LT 2017

2016. március 22.

Megjelentek az AutoCAD 2017 és AutoCAD LT 2017-es szoftverek angol és magyar nyelven is. A következő hetekben folyamatosan jelennek meg a további, szakági szoftverek új verziói is. 

Telepítés és kezelés

Az AutoCAD 2017 első futtatásakor megjelenik a továbbfejlesztett Egyéni beállítások áttelepítése eszköz. Egyértelműen modernebb a megjelenése, és sokkal könnyebben érthető a működése. Ha nem ismerné ezt az eszközt: arra találták ki, hogy az egyéni beállításokat és alkalmazáskonfigurációkat át lehessen vinni a program új verziójába. Például ha engem csak az eszközpaletták és a sablonok érdekelnek, és a többi beállítást nem szoktam személyre szabni, akkor ezen a párbeszédpanelen az Összes törlése elemre kattintok, és csak a kívánt lehetőségeket jelölöm be.

Frissített licenckezelő

Az AutoCAD 2017 indulásakor látható másik változás a frissített licenckezelőt érinti. A sorozatszámot és a licenc típusát ezentúl nem telepítéskor kell megadnia, hanem az AutoCAD indításakor, és sokkal egyszerűbben válthat a licenctípusok között (a Névjegy párbeszédpanelben). Ráadásul lehetősége van a munka mentésére, ha megszakad a kapcsolat a számítógépe és a licenckiszolgáló között (hálózati licenc esetén).

Autodesk Home

Az új Autodesk Home most már mindenki számára elérhetővé vált, és nem csak az AutoCAD termékhez. Ez a „kiegészítő” mindenhez használható, ami a rendszerére telepített Autodesk-szoftverekhez kapcsolódik. Ide tartoznak a frissítések, a lényeges oktatási tartalmak és a támogatáshoz, illetve egyéb forrásokhoz tartozó hivatkozások. A szolgáltatás „tud” az előfizetésekről, vagyis csak az előfizetéshez tartozó termékekhez kapcsolódó tartalmak jelennek meg.

Az Autodesk Home lép az Autodesk Application Manager (AMM) eszköz helyébe, amely a 2015-ös és 2016-os kiadásokhoz volt elérhető. Csakúgy, mint az AMM esetében, értesítés jelenik meg a rendszertálcán, ha új frissítés érhető el. Az Autodesk Home futtatásakor egy – a frissítés információit tartalmazó – frissítési „kártya” jelenik meg.

Jobb 2D grafikus teljesítmény

Az AutoCAD 2017 programban jobb a 2D grafikus teljesítmény, ami a grafikus feldolgozó egység (GPU) jobb kihasználásának köszönhető. A vonaltípusokat most már a GPU hozza létre a CPU helyett, és a program gyorsítótárazza (megtartja) a grafikát a GPU memóriájában. Ezeknek köszönhetően az eltolás, a nagyítás és a hasonló műveletek jelentősen gyorsabbá váltak. (Fontos megjegyezni: Ha a GPU nem rendelkezik legalább 128 MB memóriával, a grafikus fejlesztések nem működnek).

A további grafikus fejlesztésekhez tartozik a jobb élsimítás a parancsok előnézetének megjelenítésekor, például az objektumok mozgatása és elforgatása során, így az előnézettel megjelenített objektumok sokkal jobban hasonlítanak a művelet végrehajtása után megjelenő állapothoz. A pontok pedig most már tényleg pontnak látszanak, nem rövid vonalaknak.

Továbbfejlesztett 3D grafikus teljesítmény

A 3D grafikus teljesítmény tovább fejlődött a meglévő „alrendszer” lecserélésével. Ez jobb stabilitást és sokkal gyorsabb teljesítményt jelent nagy 3D modellek esetében – különösen az árnyalt és a valóságos látványstílusok használatakor.

Más is zavarónak találja az eszköztippeket? Az volt az ember érzése, hogy mindig megjelennek, amikor nincs rájuk szükség, zavaróak, és elterelik a figyelmet a munkáról. Az AutoCAD 2017programban elérhető egy új beállítás, amelyben megadhatja, hány másodperccel szeretné késleltetni a rámutatásos eszköztippek megjelenítését. Ez azt jelenti, hogy csak olyankor jelennek meg, amikor tényleg kíváncsiak vagyunk rájuk, és megálltunk, hogy több információt tudjunk meg… zseniális.

Feladatok elvégzése

Idén nincsenek drasztikus újdonságok a felhasználói felülettel kapcsolatban, ez pedig jó néhány megrögzött AutoCAD-felhasználónak tetszeni fog. Az Autodesk kipipálta az AUGI kívánságlista 3. tételét, azaz megnövelték jó néhány párbeszédpanel alapértelmezett méretét, lehetővé tették azok átméretezését, ÉS a program meg is jegyzi megnövelt méretet. Vegyük példának bármelyik, fájl kiválasztásával járó párbeszédpanelt – például az Új, Megnyitás, Mentés és a Mentés másként – amelyek ezentúl megtartják azt a méretet, amelyre a felhasználó átméretezte azokat.

A Galéria nézet bonyolultsága –  Az Autodesk az AutoCAD 2017 programban kézbe vette ezt a problémát, és elhelyeztek alulra egy gombot, amellyel meg lehet nyitni a További lehetőségek párbeszédpanelt.

Az AutoCAD 2017 programban mostantól használhatók asszociatív középvonalak és középpontjelek. Ez azt jelenti, hogy a hozzáadott középpontobjektumok továbbra is az objektumokhoz kapcsolódnak, még a geometria változtatásakor is. A kívánt fólia beállítása után a középpontobjektumok automatikusan erre a fóliára fognak kerülni, az aktív fóliától függetlenül.

A középpontobjektumok megjelenését rendszerváltozók használatával szabályozhatjuk. A CENTEREXE például a túlnyúlások hosszát szabályozza, a CENTERMARKEXE pedig a segédvonalak létrehozását kezeli.

Az AutoCAD 2017 mostantól támogatja PDF-fájlok importálását. Tehát amellett, hogy a PDF-fájlokat hivatkozott alávetítésként (például raszterképek formájában) lehet csatolni, most már importálhatja a PDF-fájlban vonalak, ívek, körök és egyéb objektumok formájában található geometriát. A folyamat nagyon jó munkát végez „tiszta” geometria importálásánál, ideértve a vonalláncok létrehozását is. Azonban fontos megjegyezni, hogy nem importál szöveget, illetve nem ismeri fel a sraffozási mintákat (kivéve a tömör kitöltést).

Nem kifejezetten AutoCAD-funkció, de az AutoCAD 2017 lehetőséget ad nézetek közzétételére az A360 szolgáltatásban Megosztott tervezői nézetek formájában. Ez lehetővé teszi az együttműködést bárkivel – akivel megosztja a nézetre mutató hivatkozást – anélkül, hogy rendelkezne A360 fiókkal vagy bármilyen telepített Autodesk-szoftverrel.

További frissítések

  • Elérhető az U.S. földmérési láb mértékegység, és felkerült a Beillesztési mértékegységek listájára is.
  • A SZÖVSZERK parancs új mód lehetőséggel (TEXTEDITMODE) rendelkezik, amely lehetővé teszi több szövegobjektum szerkesztését a parancs újraindítása nélkül. 
  • Az A360 tervhírcsatorna már nem jelenik meg alapértelmezett esetben, továbbá el lett távolítva a szalagról is. Használja a TERVHÍRCSATORNAMEGNYIT parancsot a panel elindításához.
  • Két módszerrel küldhet el egy 3D modellt egy 3D nyomtatóra. Közzététel > Küldés 3D nyomtatási szolgáltatásba, illetve Nyomtatás > 3D Nyomtatás
  • Új lehetőség a tárgyraszterek használata a koordinációs modelleken, amellyel a végpont és középpont tárgyraszterek használatával pontos helyeket jelölhet ki a csatolt koordinációs modellen.
  • A LTGAPSELECTION engedélyezésével lehetővé teheti tárgyraszterek használatát szaggatott vagy pontvonalas vonaltípusú objektumokhoz, még üres területen való kijelölés esetén is.
Kapcsolatfelvétel