Miért nem lehet Revitben korábbi verzióba visszamenteni?

2018. szeptember 6.

Miért? Írásunkban összefoglaljuk azokat a fő okokat, amik miatt ez nem lehetséges.
Gyakran kérdezik tőlünk is, hogy miért nem lehet korábbi verzióba menteni a Revit fájlokat. Például a 2019-esből 2018-asba vagy korábbiba. Teljesen megértjük ezt az igényt.

A megújult kívánságlistában a Revit Ideas oldalain is szerepel, mint az egyik legnépszerűbb téma. 2016-ban és 2017-ben több, mint 260 felhasználó szólt hozzá és kérte, hogy lehetséges legyen. 2017 márciusában az Autodesk fejlesztői részletesen válaszolták meg az okokat, arra vonatkozóan, hogy miért nincs lehetőség a visszamentésre. Lehet, hogy sokan nem olvasták még ezt, ezért úgy gondoltuk, hogy érdemes újra visszatérni erre és ismertetni az okokat.

Sasha Crotty, a Revit termékmenedzsere, válaszában leírta, hogy nagyon boldogok lennének, ha reális lehetőség lenne a visszamentés megoldására, de egy régebbi verzióba történő mentés túl sok változtatást okozna az objektumokban, a 2D-s és a 3D-s nézetekben, ami miatt biztos, hogy nem lenne az elvártnak megfelelő a lementett és utána a régebbi verzióban megnyitott modell.

Például a Revit 2019 új szűrő funkciója rendelkezik az OR (az az a VAGY) logikai lehetőséggel, és mondjuk ezt használva azt állítanánk be, hogy csak azokat az elemeket jelenítse meg, amelyek kékek vagy zöldek. Ezután, ha ezt a projektfájlt visszamentenénk egy 2018-as verzióba, akkor ez a szűrő ott nem működne, így nem jelenítené meg az elemeket, mert az OR-t helyettesíteni kéne vagy törölni az AND lehetőséggel. Így pedig rosszul vagy egyáltalán nem jelennének meg az objektumok.

Mi várható a jövőben? Elképzelhető, hogy ahogy és amilyen gyakorisággal ma már az internetes böngészőink vagy akár az Autodesk alkalmazások közül a BIM360 termékek frissülnek, a Revit is ezekhez hasonlóan gyakoribb kisebb frissítéseket kaphat, és ezzel a felhasználók mindig az aktuális és így megegyező verzión lesznek. Ez pedig feleslegessé teszi majd a verziók kérdését. Természetesen ebben az esetben is az a legfontosabb, hogy az aktuális projektekbe ne csússzanak be hibák, az új funkciók megjelenésével. A fejlesztőknek ma és a jövőben is a meglévő funkciók minőségi használhatósága az egyik alapvető céljuk. Csak ezt a biztos alapot megtartva lehet újabb funkciókat beépíteni.

Sasha Crotty válaszát a Revit fájlok visszamenthetőségéről az alábbiakban lehet teljes egészében olvasni:

Kapcsolatfelvétel