Revit 2019.1 újdonságok

2018. augusztus 24.

2018. augusztus 15-től elérhető a Revit 2019 legújabb frissítése a 2019.1-es update. A fő fejlesztési irányok szerint olyan újdonságokat találhatunk meg benne, amelyek segítik az együttműködést, a modellépítést és az optimalizálást.

Meghívó – Revit 2019 újdonságok Workshop

2018. október 2-án Revit újdonságok workshop-ot rendezünk oktatótermünkben, ahol a résztvevők mintafeladatok segítségével próbálhatják ki a legújabb funkciókat. Az oktatóterem véges kapacitása miatt 2 csoportban tudjuk fogadni az érdeklődőket. Kérjük, részvételi szándékát előre jelezze!
Időpontok:  1. előadás – délelőtt 9-11 óra és 2. előadás – délután 14-16 óra
Helyszín: HungaroCAD Oktatóterem, 1119 Budapest, Fehérvári út 84/A. I. emelet 
Részvételi díj: 5 000 Ft/fő+ÁFA
Kapcsolat: Mázsár Mariann, Telefon: 30/554-6675, Email: mazsar.mariann@hungarocad.hu 

Új funkciók 

Az újdonságok megjelenése követi az idei év első felében a Revit Road Map-ben leírt fejlesztési irányokat és ütemezést. Két Revit 2019.1-es új funkció jelentősen elmélyíti a munkafolyamatokat az Autodesk BIM 360 projektszállítást és kivitelezést támogató szoftverrel. Amikor először indítja el a Revit 2019.1-et, észre fogja venni, hogy az új Revit Home képernyőn könnyebben lehet navigálni és hozzáférni a felhőmodellekhez. Ezzel a BIM 360 felhasználói számára következetes és integrált használatot tud nyújtani. A nagyobb hír, hogy bekerült a programba egy új Site Collaboration nevű munkafolyamat, amely az Autodesk Civil 3D 2019.1 és a Revit 2019.1 között munkát segíti a BIM 360 Docs-on keresztül. Lehetővé teszi a kapcsolatot az építőmérnökök és az építészek között a nagy infrastrukturális projektek esetében. Továbbá új funkciók a szabad formátumú betonvasak illeszthető kiosztása, a perspektivikus nézetek és a párbeszédablakok használhatóságának fejlesztései. Ez a frissítés az előfizetők és az élő szoftverkövetéssel rendelkező felhasználók számára érhető el az Autodesk fiókportálból vagy az Autodesk asztali alkalmazásból.

Együttműködés

A fejlesztő csapat célja most is az volt, hogy az új funkciók javítsák azokat a folyamatokat, amelyekkel a tervezők együttműködnek és információkat cserélnek. Az egyik része ennek az volt, hogy a felhasználói élmény jobb legyen az adatok megosztására szolgáló felületeken az Autodesk eszközök között, és ezek segítsenek a  projektcsapatokat az együttműködésében.

Revit kezdőképernyő – Revit Home

A Revit kezdőoldala, a Revit Home egy új felhasználói élményt ad, amely egyszerűbbé teszi a projektinformációk elérésének, tárolásának és megosztásának módját.

A Revit 2019.1 használatával sokkal könnyebb megnyitni a BIM 360 Design modelleket közvetlenül a Revit Home-ból. A BIM 360 projektlista beépült a bal oldali panelbe az otthoni felhasználói felületen. Ezzel gyorsan és egyszerűen böngészhetünk a BIM 360 mappákban a kívánt modell eléréséhez. 

Videó >

A Revit mintafájlok egyszerűen elérhetők a Frissített legutóbbi fájlok (Recent files) képernyőről. Ezenkívül, amikor rákattintunk egy központi fájlra a Legfrissebb fájlokból, a Revit létrehozza a központi modell helyi példányát és megkérdezi, hogyan szeretnénk ez létrehozni. A Revit Home segítségével a helyi példányok el vannak rejtve, és csak a központi modellek jelennek meg a legutóbbi fájlok oldalon, így egyszerűbbé válik a program nyitóképernyője. A Revit 2019.1-es verziójának új, érzékeny Revit Home felülete javítja a modellek kezelését.

Site Collaboration – Együttműködés a Civil 3D-vel

A Site Collaboration egy új Revit 2019.1 funkció, amely új interoperabilitást vezet be a Revit és a Civil 3D között. Az új munkafolyamatok segítenek időt nyerni és a pontosságot javítani, amikor áthelyezünk  projekthelyadatokat a projektcsapatok között. A Civil 3D-ből a Revit-be ezzel az új funkcionalitással könnyen feltölthető a terep az Autodesk Desktop Connector és a BIM 360 Docs segítségével.  Ne felejtsük el, hogy a Civil 3D, ahogy a Revit is, része az Autodesk Építészeti, Mérnöki és Építési Gyűjteményének ( Arhitecture, Engineering & Constrution Collection), ami jó eszköztára annak, hogy a tervezési munkák során a optimalizálni tudjuk a munkafolyamatokat.

Videó >

A Civil 3D-ből Revit-be publikálás munkafolyamata:

A Site Collaboration szolgáltatás összekapcsolja a Revittel dolgozó építészeket, és a Civil 3D-t használó mérnököket a BIM 360 dokumentumkezelő modulon keresztül. A Civil 3D-ből a Revit-be történő folyamat során ez a funkció csak a topográfiára összpontosít. A Civil 3D-t használók közzé tehetik a topográfiát a Civil 3D-ből, megtekinthetik a kapott adatokat a BIM 360 dokumentumkezelőben, majd a közzétett adatokat összekapcsolhatják a Revit modellekkel.

 • A Civil 3D-ben, az eszköztárak közül válassza ki a publikálandó felületet az asztali csatlakozó (Desktop Connector) segítségével történő közzétételhez.
 • Használja a BIM 360-at, hogy ellenőrizze a topográfiát 3D-s nézetben, és ellenőrizze, hogy a helyes adatokat jeleniti-e meg.
 • Az ingyenes asztali csatlakozó (Desktop Connector) legújabb verzióját kell használni a Civil 3D felületeken való közzétételhez a helyi fájlok szinkronizálásához a BIM 360 dokumentumkezelőben.

A Revit-ből Civil 3D-be publikálás munkafolyamata:

In Revit, you will be able to easily link topography, which will help you to collaborate more effectively with civil engineers on the project.

A Revit-hez egyszerűen kapcsolhatja a topográfiát, amely segíthet abban, hogy hatékonyabban működjenek együtt a projektben részt vevő szakági tervezők.

 • Tallózzon a BIM 360-ra és kapcsolódjon a Civil 3D exporthoz.
 • A Civil 3D geolocation megpróbálja helyesen elhelyezni a modellt a Revit-ben, de lehetősége van arra is, hogy a Revit-ből vegyük át a koordinátákat.
 • Lehetőség van a mértékegység felismerésére, tudunk a csatolt terepen építési felületet (building pad)  készíteni és terepkimutatást csinálni a Revitben névvel, területtel és felülettel.

Ez a munkafolyamat támogatja az alrégiókat és a korlátok elhelyezését is. Az alrégiók révén különböző részekre különböző anyagokat tudunk beállítani a Revitben.

Lehetőség van elemek elhelyezésére is a terepen – ez linkként működik. A frissítéseket a Civil 3D-ben kell elvégezni, szerkeszteni és újra közzétenni a Revit-es használathoz.

További információ a munkafolyamatról: Infrastructure Reimagined Blog

A topográfia frissítése – Civil 3D és Revit munkfolyamat:

Ez a fejlesztés jelentősen javítja a terep átvitel munkafolyamatát. A Civil 3D-ben végzett változtatásokat feltölthetjük az előző folyamatban leírtak szerint 360 BIM-re. A Revitben pedig frissíthetjük a terep hivatkozásokat.

BIM 360-ban lévő IFC csatolmányok támogatása Desktop Connector-ral

A Revit 2019.1-es verziójában az IFC-fájlok csatolása történhet az asztali csatlakozóval (Desktop Connector) is, és meg fogják tartani a linkeket. Ez a funkció több lehetőséget ad egy szélesebbkörű IFC együttműködésen alapuló munkafolyamathoz.

Modellepítés

A Revit funkciók ezen kategóriája a frissítéssel jobb minőségű eszközöket, több képességet és sok felhasználási tapasztalatot épít be a programba, amelyek központi szerepet játszanak a projektadatok szerkesztésében, a modellek létrehozásában és használatában.

Szabad formálású betonacél illesztett kiosztási lehetőségei

A Revit 2019.1-ben a Free Form Rebar eszközt mostantól fel lehet használni arra is, hogy létrehozzunk vele a szerkezeti elemek felületei mentén elrendezett és egy kiosztási útvonal mentén létrehozott vasalást. Ez a szabad formájú betonacél kiosztási lehetőség növeli a vasbeton modellezés sokoldalúságát, és segít meghatározni a pontos vasalást a betonelemek szabványos és nem szabványos formáihoz.

Videó >

A felületekhez igazított elosztási típushoz hasonlóan a lineáris elrendezést is modellezhetjük úgy, hogy 3D-nézetekben dolgozunk, és kiválaszthatjuk azokat a szerkezeti elemeket, amelyekhez a rudak igazodnak. A vasak egy illesztett kiosztás során a egyes vasak síkjának és a befogadó felület síkjának metszésében jönnek létre. Minden rúd sík, igazodik a befogadó felületre beállított fedéshez, és igazodik az elosztási útvonalhoz.

 • A kiosztási útvonal a szélét jelenti minden olyan elemnek, amelyikbe vasat lehet elhelyezni. Ez közvetlenül az elhelyezésekor választható ki, és a felületek metszéspontját mutatja a Path Surface 1 és a Path Surface 2 határok között. 
 • Az útvonalon létrejövő vasak az útvonalhoz igazíthatók (ez az alapértelmezett opció), vagy párhuzamos lehet a felületre az igazítás/bezárás kényszereknél.
 • Ha engedélyezia vasak automatikus lezárását, akkor a zárt kontúr geometria mindegyik vasnál elérhető egy ilyen illesztett kiosztási funkció használatakor.

A témával kapcsolatban további információkat Tomasz Fudala posztjában találhatunk a BIM and Beam blogon.

Kitöltések megjelenítése a falak tetején

A Revit 2019.1 használatával minden látható felületen jobban kontrollálható a falak megjelenése. Mostantól rajzolhatunk, forgathatunk és igazíthatunk egy plusz kitöltési mintát a fal felső felületén, amely lehetővé teszi, hogy szabályozhassuk a falak összes felületén a kitöltéseket.

Videó >

Duplán kitöltött kitöltési minták importálhatósága

A Revit 2019-gyel dupla sraffozási mintákat kaptunk. Most a Revit 2019.1-es verziójával importálhatunk mintákat az AutoCAD-ből Revit-be. Ha kettős kitöltési mintát importálunk (pl. háttérszínnel) az AutoCAD és a Revit között, akkor az importáláskor megjelenik a háttérszín. Az AutoCAD-ből áthozott sraffot felrobbanthatjuk a Revitben, és Revit sraffként, egyetlen objektumban menthetjük le. Ezzel kiküszöbölhető, hogy két egybeeső kitöltött régiót kelljen kezelni.

Videó >

Optimalizálás

Az Optimalizálás számos dolgot jelent a Revit kontextusában. A két fő terület: hogyan javíthatja a könnyű munkát a szoftver működésének javítása és a szoftverrel való interakció javítása. Továbbá olyan eszközöket kínál, amelyek segítségével elemezhetjük a modelleket és szimulációkat futtathatunk, hogy megkapjuk a legjobb tervezési döntések meghozatalához szükséges szükséges információkat.

Perspektívikus nézetek továbbfejlesztett használhatósága

A Revit 2019.1 egy olyan perspektivikus nézetjavításokat tartalmaz, amelyek érzékelhetően javítják a modellezési folyamatot 3D-s nézetekben.

 • Az ortográfiai nézettel összhangban álló viselkedés esetén, ha egy párhuzamosan vetített 3D-nézetet vagy perspektivikus 3D nézetet egy magasságra, szakaszra vagy alaprajzra irányítunk, akkor a nézet az adott kamerapozíció felé irányul, és a metszetdoboz (Section Box) aktiválódik, és a modellt leszűkíti.

 • Ha perspektivikus nézetet duplikálunk, az összes releváns nézet-attribútum, például a kamera helyzete és a nagyítás most átkerül az új nézetre.
 • Mostantól a zárolt perspektivikus nézeteket nem lehet elforgatni, és ekkor a kamera sem mozgatható.
 • A Zoom in Region eszköz mozgatja a kamerát, ahelyett, hogy kicsinyítené a perspektivikus nézetet. Ez lehetővé teszi, hogy a Zoom in Region navigációs eszközként legyen használható.
 • A Reset Crop Crop eszköz lehetővé teszi a vágás (crop) láthatóságát, így láthatjuk a módosítások eredményét.
 • Az Orbit / Pan / Zoom billentyűzetmódosító viselkedése finomodott. A középső egérgombbal és a Shift billentyűvel az Orbit és a Pan között válthatunk.
 • A tolás (pan) és a vágatlan perspektívában történő navigálás  sokkal érzékenyebb és gyorsabb lett.

Metszetvonal illesztése és tárgyraszterkövetése

A Revit 2019.1 verzióban az Align paranccsal kiválaszthatjuk a metszet nézet vonalát, és használhatja referenciaként az illesztéshez, vagy az objektumhoz igazításához. Például egy metszetvonalat könnyedén egy ferde falhoz igazíthatunk vele.

Videó >

Ezenkívül a snap használható lett lett a metszetvonalak esetében is, így a metszetvonalak mozgatása közben snap-pelhetünk, vagy snap-elhetünk metszetvonalara is elemek igazításkor.

Átméretezhető párbeszédablakok

A Revit Ideas oldalon keresztül benyújtott ügyféligényekre válaszul a Revit 2019.1 új funkciói magukban foglalják a Megtekintés (Go To View) párbeszédablak és a Hozzáadás a nézethez laphoz (Add View to Sheet) párbeszédpanel átméretezhetőségét. Ezeket a párbeszédpaneleket a sarkainál vagy éleiket húzva átméretezhetjük. Így jobbán láthatók azok a hosszú nézetlisták és hosszú nézetnevek is, amelyek korábban nem illeszkedtek a párbeszédpanelekbe. 

Videó >

A Revit 2019.1 új funkciói előrelépést jelentenk Revit útitervében (Revit Road Map) megfogalmazott innovatív funkciók lépésről lépésre történő megvalósításában. Ezek fő célja, hogy segítsenek a pontosabb modellek létrehozásában, a hatékonyabb munkavégzésben, a csapatok és az adatok összekapcsolásában.

Kapcsolatfelvétel