Revit 2021 újdonságok 3. rész

2020. április 29.

A Revit 2021 újdonságait bemutató ismertetőink harmadik záró részében a Revit 2021 épületgépészeti és épületvillamos újdonságait mutatjuk be!

Revit 2021 MEP

A Revit 2021 készítőinek fő szempontja az volt, hogy mindegyik szakág számára egy jobb, fejlettebb programot adjanak ki.  A fejlesztések során három nagyobb területre összpontosítottak: hatékonyabban és könnyebben lehessen használni, legyen jobb az együttműködés és adatcsere terén, valamint legyen jobb a megjelenítés. 

Épületgépészeti újdonságok


Épületgépész, épületvillamos csoportmunka fejlesztések

A munkamegosztákor a képernyőn másképp láthatjuk a régi és és az új elemek összehasonlítását. Korábban az összes közvetetten módosítandó elemet ki kellett kölcsönözni. Most csak a közvetlenül módosítandó elemet kell kölcsönözni. A munkamegosztási problémák megoldása érdekében az egy hálózaton lévő elemek automatikus javítását letiltottuk. Így pontosabban ellenőrizhető, hogy mi történik.

Videó >

Revit 2021 - MEP


P&ID modellező a BIM 360 Docs-ban

A P&ID Revit csatlakozója kapcsolatot létesít a Revit és a Plant 3D P&ID diagramjai között, hogy lehetővé tegyék a csövek modellezését a Revit-ben a BIM 360 Docs-ból. Ez felváltja a BIM 360 Team-nél korábban elérhető funkciókat. Miután a Revit csatlakozott a Plant 3D együttműködési projekthez, a P&ID diagram elérhető a Revit-ben, a P&ID diagramban szereplő összetevők listájával együtt. A helyes használat és elhelyezkedés érdekében minden egyes P&ID alkótóelem színkóddal van ellátva.

Videó >

Revit 2021 - MEP


Új áramlástani mértékegységek (és mértékegység-táblázat)

A Revit mostantól támogatja a köbméter / óra, köbméter / perc és liter / óra egységként megadott áramlási sebességet a csőveknél. 

Revit 2021 - MEP


Az MEP Fabrication Extension integrációja

Az importálási és exportálási szolgáltatások most már a szabványosított menühelyeken találhatók meg, és a kimeneti eszközöket áthelyezték a Kiegészítők fülről a helyzetérzékeny menübe, amely az MEP Fabrication alkatrészek kiválasztásakor jelenik meg. Az MEP Fabrication Export a Fájl fül alatt, az Exportálás menüben található meg mostantól.

Revit 2021 - MEP


MEP Systems Analysis – Épületgépészeti rendszerek elemzése

A Revit rendszerelemző funkciója, amely kiterjeszti az Autodesk Insight azon képességeit, amelyek felhasználják a hely- és éghajlati adatokat az épület teljes teljesítményének elemzéséhez. Ezáltal lehetővé teszi a légtechnikai rendszerek tervezőinek, hogy építészeti modelleket használhassanak a Revitben, bármilyen kidolgozottsági szinten.

A rendszerelemzéssel a tervezők gyorsan felvázolhatják elrendezésüket, meghatározhatják a zónákat, és akár előzetes berendezéseket is csatolhatnak, amelyek tovább finomíthatók a részletek hozzáadásával, és amint a rendszerek és az általuk kiszolgált zónák meghatározásra kerülnek, analitikai modellek állíthatók elő.

Ezután felhasználhatjuk a Revit nézeteket és a kimutatásokat, hogy ellenőrizhessük a rendszer megfelelőségét az elemzés megkezdése előtt. Lehetőség van az éves épületteljesítmény és egy a terhelések kiszámításához és méretezéshez, de egyedi rutinok is létrehozhatók, és amikor az elemzés befejeződik, grafikus és táblázatos formában elemezhetők a kapott adatok.

Revit 2021 - MEP
 Revit 2021 - MEP


 

Épületvillamos újdonságok


Elektromos áramköri elnevezések

Az Elektromos beállítások részben van egy új lehetőség: az áramkörök elnevezése. Az itt létrehozott áramkör-elnevezési sémák opcióként jelennek meg az egyes áramkörök elnevezési paramétereinek listájában. Kiválaszthatunk egy sémát a projekthez, amelyet minden olyan panelen használhatunk, amelynek az áramköri elnevezése Projekt alapbeállítása szerint van beállítva.

Videó >

Revit 2021 - Electrical


Egyfázisú L-N panelek

A Revit mostantól kimutatások készítésékor támogatja az Single Bus oszlop megjelenítését azoknál a kapcsolótábla táblázatokban, amelyek csak egy fázist mutatnak. Az egyfázisú (L-N) panelen lévő terhelések mind egyfázisúak lesznek. Ezzel a továbbfejlesztéssel a panelhez hozzárendelhető elosztórendszer kiválasztásakor a Revit ellenőrzi a csatlakozóhoz rendelt feszültséget és pólusokat, és kiszűr minden olyan elosztó rendszert, amely nem egyezik meg. Ezáltal összes (L-N) panelterhelés egy fázisban van, és a fázis teljes terhelése ennek megfelelően van táblázva. A panel kimutatás megmutatja a fázis terheléseit, meghatározva, hogy melyik fázishoz van csatlakoztatva a panelen, ahonnan táplálják.

Az ‘Hide column for third phase’ lehetőség az összes nem használt fázis oszlopát elrejti, és automatikusan alkalmazza a táblázat frissítése során. A szöveget szintén módosították, hogy tükrözze ezt az új lehetőséget.

A frissítés után, ha a modellnek már vannak áramkörei különböző panelekhez csatlakoztatva, az áramköri kapcsolatok megmaradnak. Ezután, ha a felhasználó tovább folytatja az áramkörök hozzárendelését a frissítés után, egy figyelmeztetés jelenik meg, amely tudatja a felhasználóval az eltéréseket.

Revit 2021 - Electrical


Kapcsolótábla mennyiségek

A kapcsolótáblák már nem jelenítitik meg az a „Max # 1 Pole Breaker” paraméter értékét a táblázatokban és a nézetszűrőkben, ehelyett a „Max Number of Circuits” paramétert kell használni. Ezenkívül van egy új családparaméter a kapcsolótábla elektromos berendezéseinek típusaiban is.

Revit 2021 - Electrical


Kapcsolótábla áramköri fázis választás

Ezt a fejlesztést megelőzően az 1- és 2 pólusú áramkörök mindig az A fázishoz voltak kapcsolva, amikor a kapcsolótáblához lettek csatlakoztatva, így a felhasználó nem tudta meghatározni, hogy a terhelés melyik fázishoz kapcsolódik. A Revit 2021-ben egy új “Phase Switch” parancs került a programba, amikor a felhasználó egy áramkört választ a kapcsolótábla táblázatok készítésekor. Ez váltja azt a fázist, amelyhez az áramkör csatlakozik. A kapcsolótábla bus terhelése ennek megfelelően frissül.

Ezenkívül módosíthatjuk a „Spares and Spaces” paramétereket, mint például a például a Pólusok és a Keretméret paraméterek.

Videó >


Kapcsolótáblák felsorolása az összeállított tervlapoknál a Project Browser-ben

A Projektböngésző most felsorolja a panelek ütemezését azon tervlapok alatt, amelyeken el vannak helyezve, javítva a koherenciát a Projektböngésző egyéb szolgáltatásaival, és segítve a felhasználókat abban, hogy gyorsabban navigálhassanak a projektben. A panelek kereshetők a projektböngészőn belül.

Már a Revit 2020 Update 2 újdonságaként lehetővé vált, hogy a Tulajdonságok palettán az áramkörök és paneleik tulajdonságai módosíthatók legyenek a panelek táblázatos nézeteiben. Ezzel megkönnyítve és gyorsabb módosításokat lehetővé téve anélkül, hogy nézetet kellett váltaniuk.

Videó >

Revit 2021 - Electrical


Revit termékoldal >

Kapcsolatfelvétel