Revit 2023 – Újdonságok

2022. április 17.

Milyen újdonságokat találunk a Revit 2023-ban? Jobb teljesítmény, több, a felhasználói kérésekből származó termelékenységi funkció, és okosabb módszerek az adatokkal való munkavégzéshez, mind az asztali számítógépen, mind a felhőben.

Revit 2023

Ismét eljött az évnek ez az időszaka! Örömmel jelentjük be, hogy a Revit 2023 megjelent. A 2023-as Autodesk termékek elérhetőek elérhetők a felhasználók Autodesk fiókjában.

Ezzel a verzióval a Revit még kiforrottabb, még intuitívabb és még jobban a felhasználói munkamódszerekhez igazodik. Ez a Revit folyamatosan a változó igényekhez igazodik, több mint 30, a Revit Ideas-ból származó funkció került be a programba. Egyensúlyban vannak a finom fejlesztések és a jelentős újdonságok: a munkamódszereket javító frissítések (pl. nézetek cseréje egy lapon), valamint a jövőbe mutató funkciók, mint például a Revit 2023-nak és az Autodesk Docs-nak az AEC Collection-ben lehetővé tett új adatcsere-munkafolyamatai.Valamint ez a Revit verzió számos teljesítményjavítással rendelkezik, amelyek célja a gyorsabb számítás, különösen a nagy modellekkel való munka során.

 

 

Nézzük melyek a Revit 2023 legfőbb újdonságai!

Kibővülnek és finomodtak az induló modellezési és dokumentációs eszközök.
A tavalyi verzióhoz hasonlóan a 2023 is tele van olyan fejlesztésekkel, amelyek a mindennapi tervezési és dokumentálási munkafolyamatokat célozzák. A lapok szerinti szűrés az ütemezésekben például egy olyan új funkció, amely biztosítja, hogy a megfelelő adatok gyorsabban kerüljenek a dokumentációba. A kimutatások további új lehetőségekkel bővültek, a Revit közösségtől származó fejlesztéssel, a családok és típusok kitöltésikulcsaihoz (Schedule keys) feltételes formázás vált elérhetővé. Az elmozdult elemek megjelenítésének és címkézésének vezérlésére is találhatunk új funkciókat, amelyek egyértelműbbé teszik az összetett megjegyzéseket. Nézetszűrők, több vágható kategória és egy új mérési eszköz 3D-ben található a Revit 2023-ban. Ezek a fejlesztések a Revit, mint professzionális, tervezéstől a dokumentációig használható munkaeszköz fejlődését jelzi.

Nagyobb rugalmasság és ellenőrzés a statikusok számára a megújult analitikus modellezéssel.
A nagyobb sebesség, a szükséges sokoldalúság és a felhasználók által kért minőségellenőrzés igénye voltak a szerkezettervező mérnökök új analitikus modellezési munkafolyamatának irányába történő elmozdulás mozgató rugói. Ezekkel az eszközökkel modellezhetünk 2D és 3D nézetekben, hogy a tervezési szándékot a fizikai modelltől függetlenül határozhassuk meg, vagy kezdhetjük a parametrikus, az analízist előre vevő megközelítéssel, hogy az épületek, tetőszerkezetek, pavilonok, lépcsők és más épületszerkezetek mérnöki követelményeiből alakítsuk ki a statikai vázat. Az acélkapcsolat-könyvtárainak nagyobb automatizálásával és a betonacélok számos fejlesztésével, beleértve az adaptív elhelyezést és a jobb vizualizációt, a Revit 2023 egy teljesebb eszközkészletet ad a statikus mérnökök számára.

A tervalapú terheléselemzés a villamosmérnökök számára időmegtakarítást jelent a projekt korai szakaszában.
A Revit 2023-ban bevezetett új elektromos elemzési munkafolyamatot úgy tervezték, hogy összekapcsolt DWG-ket, PDF-eket vagy Revit-modelleket használjon a Reviten belüli terhelésszámítások alapjául.  Ezek a terhelési számítások, valamint az elektromos rendszerelemek koncepcionális meghatározására szolgáló új képességek lehetővé teszik az előzetes épületterhelés és a főberendezés-összetevők terhelésének meghatározását közvetlenül a Revit-környezetben.

Jobb adathűség a formakészítéstől a dokumentációig a 3D Sketch in Revit és a FormIt Pro segítségével.
A FormIt Pro to Revit 3D Sketch munkafolyamat összeköti a FormIt Pro-ban a szabadkézi és a számítási formakészítést a Revit-ben a tervezési fejlesztés és dokumentáció apró részleteivel. Időt takaríthatunk meg a modellezési és az utómunkával, és ki használhatjuk a korai fázisban végzett elemzést a tervezési koncepciók értékeléséhez. Szintén a korai tervezési fázisban történő tervezéshez kapcsolódik, hogy az Autodesk várja a felhasználói visszajelzéseket az új Spacemaker to Revit kiegészítővel kapcsolatban, amely most béta verzióban érhető el az európai előfizetők számára a Spacemaker próbaverziókkal együtt.

BIM-adatok felszabadítása, a Revit 2023 és az Autodesk Docs segítségével.
Az Autodesk Docs új funkciói az együttműködés és az automatizálás új lehetőségeit nyitják meg a Revit modelladatok számára. A Revit 2023 az Autodesk Docs adatcseréivel az adatok kezelésének és megosztásának új módjai váltak lehetővé. Két munkafolyamat debütál a Revit 2023-mal: a Revit és az Inventor közötti szerkesztési munkafolyamat, és hamarosan megjelenik a Revit és a Microsoft Power Automate közötti kapcsolat, amely a tervezési adatokat a Microsoft alkalmazások ökoszisztémáján belüli üzleti folyamatok automatizálásához kapcsolja. Ezek az új munkafolyamatok, valamint a Revit Parameter Service technológiai előzetesként történő bevezetése megnyitják az utat a hatékonyabb és biztonságosabb adatkezelés felé az AEC Collection segítségével.

A Generative Design, a Dynamo Player és a Dynamo 2.13 újdonságai.
A vizuális frissítés a Generative Design és a Dynamo Player közti munkát segíti elő, amelynek célja, hogy mind az új, mind a tapasztalt számítógépes tervezők számára gyorsabban, egyszerűbben használhatók legyenek ezek az eszközök. A Generative Design és a Dynamo Player felhasználói felületének korszerűsítései közé tartoznak a csúszkák, a numerikus beviteli mezők, a menüben található több leírás, valamint a könnyebben megtalálható súgó és támogatás. A Dynamo 2.13 esetében rengeteg frissített részletet találunk, többek között a csoportok frissítését, a kapcsolatok görgetési műveleteit, valamint a csomópontok és grafikonok kitűzésének, figyelésének és rendszerezésének lehetőségét.

És most következzenek a kiemelt funkciók rövid videói!


Hatékony dokumentálás

Feltételes formázás a táblázatokban a családok és a típusok esetében

Robbantott ábra 2D-ben is

Széthúzott betonacél megjelenítés

Hatékony tömörtest megjelenítése a betonacéloknak 3D nézetekben

Tervlapok szűrési lehetősége a táblázatokban

Padlók új kontúrvonal és vágóvonal kezelése

Továbbfejlesztett igazítási lehetőség az alapvető címkék esetében

Többszörös mutatónyilak új lehetőségei

Nézetek egyszerű cseréje a tervlapokon

Minden elem címkézhetősége a 3D robbantott ábrák esetében


További dokumentációs fejlesztések:

 • Címkézhető kategóriák bővítése
 • Oldalsorrend a PDF exportálásban és nyomtatásban
 • Teljesítmény növekedés nyomtatásban, közzétételben és exportálásban
 • Nézet/Tervlap API
 • Címke szerkesztése párbeszédpanel fejlesztése
 • Közös tulajdonság a Modell Group-okhoz és az RVT linkekhez
 • Áramkörszám-információ elektromos berendezésekhez
 • Terület- és helyiségértékek megőrzése a Key Schedule-ökben
 • A betonacél fedések megadási lehetősége táblázatokban és címkékben

Hatékonyságnövelés és optimalizálás

Betonacélok adaptív kiosztási lehetősége

További vágható kategóriák

Beillesztett CAD file-ok fejlesztései

Sraffozási minták vezérlése családelem szinten

Magassági beállítások és paramétereik fejlesztései

Fabrication elemek átfordítási és magassági beállítási lehetőségeinek fejlesztése

Generative Design és Dynamo fejlesztések

Elemtár alapú automatizmusok az acélkapcsolatok esetében

Az elbontott épületgépészeti hálózatok megjegyzése

Gyorsmérési lehetőség a 3D nézetekben (perspektívában is)

Ikon a Project Browser-ben, amely mutatj, hogy melyik nézet van már tervlapon

Nézetszűrési fejlesztések

Fejlesztés a munkasíkok használatában

A további hatékonyságot javító újdonságok közé tartoznak:

 • Gyorsítás a nagy elemszámú kijelölésekor, sok elem egyszerre történő másolásakor, DWG fájlok csatolásakor, felhőben tárolt betonacélok megjelenítésekor, nézetek megjelenítésekor és váltásakor.
 • Ideiglenes méretek a megosztott, egymásba ágyazott családok esetében.
 • Frissített AISC típustáblák
 • MEP csatlakozók áthelyezhetősége új host-ra
 • Nézetreferencia-keresés
 • Anyagok és asset-eik együtt duplikálása
 • Brit betonacél alakok frissítése
 • Vasalható nem teherhordó válaszfalak
 • Összekötők igazítása a utófeszítő horgonyok létrehozásához

Elemzések és szimulációk

Épületvillamos elemzések

Új épületszerkezeti vizsgálati munkafolyamat

Interaktív benapozás vizsgálat


Együttműködés

Továbbfejlesztett munkafolyamat a FormIt Pro-val

Új, jobb mesh kezelés a beillesztett mesh objektumok esetében

IFC export jobb beállíthatósága


Adatkezelés a felhőben

Adatcsere – Technológiai előzetes (hamarosan elérhető Microsoft Intergation)

Szerver elérési útvonal az anyagok és a felületre tett képek (materials, decals) esetében

Rombolásmentes korábbi verzió visszaállítás a modellek esetében

Revit Parameter Service – Technológiai előzetes

 

Kapcsolat: Németh Zoltán, Telefon: +36 20 220 9483, Email:nemeth.zoltan@hungarocad.hu

Kapcsolatfelvétel