Térinformatikai térképek közzététele és megosztása

Az Autodesk Infrastructure Map Server (AIMS) segítségével a meglévő alkalmazások térképészeti funkciókkal egészíthetők ki, új, innovatív alkalmazások készíthetők és grafikus térképalapú felület építhető a meglévő rendszerekbe. Mindez egységes szerkesztőkörnyezetben (az Autodesk Infrastructure Studio térképezési szoftverben, mely az AIMS része, kliens oldali szerzői felülete) elvégezhető, amely zökkenőmentessé teszi az alkalmazásfejlesztést.

Az Autodesk Infrastructure Studio szoftverrel kiegészítve az AIMS térinformatikai térképek használatára alkalmas, térképészeti program olyan eszközöket biztosít a web tervezők és a kartográfiai szakemberek számára, melyekkel könnyedén hozhatnak létre webes térképészeti oldalakat. Az Infrastructure Studio egy szerzői környezet, ami a térinformatikai adatok összegyűjtését (adatkapcsolatok) és elkészítését (rétegek, térképek, weblayout-ok) minden vonatkozásban kezeli a neten történő megosztáshoz. A rugalmas tervsablonokból és a vontatható alkalmazáseszközökből álló moduláris rendszer használatához nincs szükség webes fejlesztői tapasztalatra. Az új, rugalmas elrendezési technológia lehetővé teszi, hogy számos sablon közül válasszon az AIMS – alapú webes alkalmazás elkészítéséhez. A technológia támogatja az áttekintő térképeket, a kiválasztás, mérés és jellemződigitalizálás továbbfejlesztett eszközeinek használatát.

térinformatikai térképek _ AutodeskInfrastructureMapServer_bővebben_studio

Hatékony adathozzáférés és egységes SQL lekérdezés támogatás

A szoftver szabványos API – alkalmazásprogramozási felülete a Jellemzőadat-objektum (Feature Data Objects – FDO) felület, mely könnyű és hatékony hozzáférést biztosít különböző adatbázisokban és más formátumokban tárolt adatokhoz. Az adatforráshoz csatlakozás után, a stilizálás az Autodesk Infrastructure Studio szoftver használatával végezhető el.

Az AIMS hathatós SQL alapú támogatást és egy robusztus funkciókészletet biztosít, amely az összes FDO adatszolgáltatóval együttműködik. Az Autodesk Infrastructure Studio, az SQL lekérdezés készítője megkönnyíti a szűrők, témák és feliratok kifejezéseinek elkészítését.

Egyidejű kapcsolódás

A szoftver integrálja a számos helyről, illetve részlegtől származó adatokat. Támogatja több adatbázisszerver egyidejű kapcsolódását (párhuzamos vagy egyidejű lekérdezések). Az adatbázisszerverek lehetnek helyi vagy a hálózatról elérhető Unix® vagy Windows rendszerek.

Vektoradatok betöltése

Az SDF, SHP, DWG és az előstilizált DWF adatok gyors betöltésével zökkenőmentesen végezheti el a térinformatikai adatok gyűjtését és közzétételét.

Raszter adatok használata

Többek között a BMP, CAL, ECW, JPEG, JPEG2000, PNG, MrSID, TGA és TIFF raszter-formátumú adatok használatával növelhető a meglévő térképadatok értéke, és fejleszthető a megjelenítés.

Stilizált domborzati adatok

A domborzati adatok/raszteralapú felületek (DEM vagy GeoTIFF formátumban) közvetlenül az AutoCAD Map 3D térképészeti szoftverből közzétehetők az AIMS rendszerbe, ahol felhasználhatók web alapú térképészeti alkalmazásokban.

Táblázatos adatok kezelése

A külső adatok beépítését segíti, ha testre szabott szerkesztőprogramok konfigurálják a különböző, FDO-val elérhető adatokat. A szoftver a következő adatbázis-kezelőkkel tud adatbázis-kapcsolatot kialakítani: MS SQL, MySQL, ODBC, Oracle, PostgreSQL, SQLite, ArcSDE, illetve a raszterek kezelésére rendelkezik GDAL providerrel.

Globális adatok használata

A több mint 3000 globális koordináta-rendszer és a nem térképészeti rendszerek támogatása az adatok rugalmas integrációját teszi lehetővé.

Még jobb teljesítmény és skálázhatóság

A szoftver számos teljesítménybeli és skálázhatósági fejlesztést tartalmaz. A gyorsabb interaktív választás, a jobb adatbázis-kapcsolat, a többszálú raszter-hozzáférés és a gyorsabb raszter vetítés csak néhány példa ezek közül.

Hatékony megtekintés

Az AIMS az AJAX- technológiával szinte bármely böngészőben képes raszter alapú térképeket megjeleníteni. Nincs szükség kiegészítésekre. Az AJAX Viewer segítségével a felhasználók szinte bármilyen platformról vagy böngészőből hozzáférhetnek a tervekhez és térképekhez. Az új rugalmas elrendezés kihasználja az AJAX megtekintőt, a CSS- technológiát és az Open Layers megoldásokat a szelvényenként gyorsítótárazott és szelvényezés nélküli térképek megjelenítéséhez.

Beépített Google Earth támogatás

A szoftver lehetővé teszi az AIMS térképek és fóliák közzétételét a Google Earth szolgáltatásban.

Hordozhatóság

Az AIMS képes a térképek DWF formátumban való ábrázolására, amelyek később megtekinthetők az Autodesk Design Review (ingyenesen elérhető) szoftverrel „kapcsolat nélküli” üzemmódban. Ez biztosítja a vektoralapú térképek kapcsolat nélküli, adat attribútumokat megőrző megjelenítésének lehetőségét. A téradatok így könnyedén eljuttathatók a terepre, illetve megtekintésre vagy ellenőrzésre.

Minőségi nyomtatás

Könnyedén készíthetők jó minőségű bemutatóanyagok. Ehhez csupán a papírméretet kell megadni, és megtekinthető a nyomtatni kívánt térkép vagy nézet előnézeti képe. Többféle léptékezési beállítással lehet nyomtatni, melyek alkalmazkodnak a számos végső nyomtatási mérethez. Meghatározható, hogy a program mely elemeket nyomtassa egy oldalra, beleértve a nyomtatási léptéket, a címpecséteket, a jelmagyarázatokat, a térkép léptékét, az északnyilat, az URL-címet, az aktuális dátumot és időt, vagy akár egy logót is.

Széles körű platformtámogatás

A nagyobb rugalmasság és az alacsonyabb birtoklási költségek érdekében az AIMS IIS- vagy Apache- szolgáltatásként fut a Microsoft® Windows Server® rendszereken, valamint Apache- démonként a Linux rendszereken.

Szerveroldali alkalmazásfejlesztés és -megosztás

A szoftverrel olyan alkalmazások készíthetők, amelyek ugyanazon kód használatával teszik lehetővé a vektoros és raszteres megtekintést. A funkciók, a logika és a kód ugyanaz, így nincs szükség a kliensszoftver frissítésére az alkalmazások frissítésekor.

Több nyelv támogatása

Az AIMS az Infrastructure web bővítményeken keresztül támogatja a .NET, a JavaScript és a PHP nyelveket és gondoskodik az API-hívások (alkalmazásprogramozási felület) teljes egységességéről. Ennek eredményeképp a fejlesztők funkcionális korlátok nélkül dolgozhatnak kedvenc környezetükben.

MapAgent-szolgáltatás

Az AIMS beállítása és konfigurálása a biztonságos és az általános alkalmazásokhoz egyaránt egyszerűen elvégezhető. A kliensek kéréseit a rendszer a szabványos HTTP vagy HTTPS protokollokon keresztül tudja fogadni, és képes ISAPI- modulként beépülni az IIS- rendszerbe, valamint Apache- modulként az Apache- rendszerbe.

Beépített, hozzáférés-alapú biztonsági modell

Az AIMS rugalmas felügyeletet biztosít az adatmegosztás felett, így az adatok és alkalmazások csak az arra jogosult felhasználókhoz jutnak el (egyéni felhasználói adathozzáférési jogosultságok kezelése).

Web alapú rendszerfelügyelet

A szerverek rendszergazdai feladatai bármely böngészőből, távolról is elvégezhetők.
Hozzáadhat és eltávolíthat, elindíthat vagy leállíthat szervereket, konfigurálhatja az eszközöket és a szervereket, beállíthatja a naplófájl-készítési lehetőségeket (pl. felhasználó szerinti naplózás), megtekintheti a naplófájlokat, valamint meghatározhatja a felhasználókat és csoportokat.

Testre szabás

A fejlesztők „átszabhatják” a térképeket és a megtekintő alkalmazásokat az egyes ügyfelek igényeinek megfelelően. Az Autodesk Design Review API segítségével az Autodesk Design Review szoftver testre szabható a honlapokon és külső alkalmazásokban történő használathoz. Megkereshető egy adott lap vagy nézet, szabályozható a fóliák láthatósága, elrejthetők és megjeleníthetők az eszköztárak és helyi menük, valamint testre szabható a megtekintő működése.

Mobile Viewer szolgáltatás

Ez a böngészőalkalmazás a legtöbb mobilplatformon használható, beleértve a Google Android-alapú okostelefonokat és az Apple® iPhone® és iPad® digitális mobileszközöket.

Kapcsolatfelvétel